Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Rinus Meijer (1917-1985)
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Openbare Basisschool Roodschoul.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door GBS Dr. R.J. Damschool.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS De Noordkaap.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door NBS De Sterren.

Uithuizermeeden, oorlogsmonument (foto: Jan Eggens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Uithuizermeeden (gemeente Het Hogeland) is een gemetseld muurtje van rode bakstenen. De bovenkant van de muur loopt schuin af. In het muurtje is een plaquette van witte natuursteen geplaatst. Deze plaquette is voorzien van een heraldisch wapen en opschrift.

Wijziging
Het monument zat eerst in het voormalige gemeentehuis van Uithuizermeeden. In 1979 is de gemeente Uithuizermeeden opgegaan in de gemeente Hefshuizen en later in de gemeente Eemsmond. De gedenksteen is nadien in een muurtje gemetseld en in een park aan de Vlasakker geplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Uithuizermeeden (gemeente Het Hogeland) herinnert de inwoners van Uithuizermeeden aan de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Bron
Het digitale dorp Uithuizermeeden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht