Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Mari S. Andriessen (1897-1979)
Onthulling: 25 juli 1945
Adopteer dit monument.

Heemstede, monument voor Marinus Vaumont (foto: K. Tol)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Marinus Vaumont in Heemstede is een in witte natuursteen uitgevoerde gedenkplaat met in reliëf de beeltenis van Vaumont. De plaquette is 65 centimeter hoog en 40 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'HIER VIEL
MARINUS VAUMONT
BIJ EEN OVERVAL TER
BEVRIJDING VAN
GEVANGEN LANDGENOTEN
OP
25 JULI 1944'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Vaumont Marinus 06-02-1896 25-07-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Marinus Vaumont herinnert de inwoners van Heemstede aan de verzetsman die op 25 juli 1944 sneuvelde op de hoek Havenstraat/Jacob van Campenstraat.

Marinus Vaumont (1896-1944) was een inwoner van Heemstede, die tijdens de bezetting op allerlei terreinen verzet pleegde. Hij hielp zeemansvrouwen en hij was de plaatselijke leider van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (LO) en de Knokploeg (KP). Vaumont werd doodgeschoten toen hij bij een overval op het politiebureau gevangenen uit hun cel trachtte te bevrijden.

Na zijn dood is een briefje in zijn portefeuille gevonden, met de tekst: 'Waak in eenzaamheid over Uw gedachten, in huiselijke kring over Uw humeur, in gezelschap over Uw tong. Niet wat wij dragen, maar hoe wij het dragen, maakt ons tot helden. Het leven is niet zoo kort of er is altijd nog tijd anderen te helpen. Strijd is voorwaarde voor overwinning.'

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 juli 1945 door burgemeester Van Doorn. Tijdens de plechtigheid werd een toespraak gehouden door de heer F. Minnema, een vriend en verzetscollega van Vaumont.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de gevel van het huis aan de Havenstraat in Heemstede.

Bronnen

  • Heemstede 1940 - 1945 - Een gemeente in bezettingstijd, Marcel Bulte en Hans Krol (Haarlem, De Vrieseborch Haarlem, 1995);
  • 50 jaar bevrijding - Heemstede ten voeten uit 1945 - 1995, J.P.L.M. Krol en drs. E. van der Zwaag (Gemeente Heemstede, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.