Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 17 september 2006
Adopteer dit monument.

Groesbeek, monument aan de Waldgraaf (Foto: gemeente Groesbeek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Waldgraaf in Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is een zwarte plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OPERATION MARKET GARDEN
17 SEPTEMBER 1944

BILLY J. CONNELLY (PILOT) - KIA
1st LIEUTENANT
BALLINGER, TEXAS
19 DECEMBER 1919

WILLIAM J. O'CONNOR (CO-PILOT) - KIA
2nd LIEUTENANT
POINT PLEASANT, NEW JERSEY
27 AUGUST 1919

CHARLES E. ZEITZ JR (NAVIGATOR) - KIA
2nd LIEUTENANT
FLINT, MICHIGAN
14 OCTOBER 1923

JOHN G. LOCKWOOD (CREW CHIEF) - RTD
STAFF SERGEANT
LOS ANGELES, CALIFORNIA
14 MAY 1907

HAROLD L. COOPER (RADIO OPERATOR) - KIA
SERGEANT
SIKESTON, MISSOURI
21 JULY 1922

100TH SQUADRON, 441ST TROOP CARRIER GROUP
IXth TROOP CARRIER COMMAND, US ARMY AIR FORCE
FURNISHED BY
MAJ. RICHARD D. MUDROW & 1st LT. JEAN G. CRAWFORD (100TH SQUADRON) 17-9-06.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Waldgraaf in Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf bemanningsleden van de Dakota C-47 van het 100th Squadron van de US ARMY AIR FORCE die tijdens de operatie 'Market Garden' in Groesbeek zijn gesneuveld.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Billy J. Connelly, William J. O'Connor, Harold L. Cooper, John G. Lockwood en Charles E. Zeitz jr.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Op 17 september 1944 vloog de Dakota C-47 van het 100Th Squadron van de US ARMY AIR FORCE onder leiding van luitenant Billy Connelly boven Groesbeek, alwaar het net 15 parachutisten had gedropt. Ter hoogte van het Maas-Waalkanaal werd het toestel geraakt door afweergeschut van de bezetter. Kort daarop werd de Dakota voor de tweede maal beschoten. Het toestel vloog in brand en stortte neer in het weiland van de familie Straatman aan de Waldgraaf te Groesbeek. De vijf Amerikaanse bemanningsleden van de Dakota kwamen hierbij om het leven.

Tijdens operatie 'Market Garden' zijn boven Nederland 35.000 parachutisten gedropt, waarvan circa 11.000 bij Arnhem zijn geland. Slechts 2.400 man is het gelukt om de overkant van de Rijn te bereiken. De overige soldaten raakten gewond, werden gedood of zijn krijgsgevangen gemaakt. In totaal zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlanding- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day). De meeste Amerikaanse militairen zijn herbegraven in Amerika. Britse en Canadese militairen blijven begraven in het land waar zij zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument aan de Waldgraaf is onthuld op 17 september 2006.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de zijgevel van de woning van de familie Straatman aan de Waldgraaf 8 te Groesbeek (gemeente Berg en Dal).

Bron
Gemeente Groesbeek.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.