Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 31 augustus 2006
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door IKC Bentelwijz.

Bentelo, 'Short Stirling-monument' (foto: A.H. van Aarsen)
Short Stirling bommenwerper (bron: www.hofweb.nl)
Bentelo, 'Short Stirling-monument' (foto: A.H. van Aarsen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Short Stirling-monument' in Bentelo (gemeente Hof van Twente) bestaat uit een rode bakstenen muur met daarop twee grijze stenen, verschillend in grootte. Tussen de twee stenen is een bronzen plaquette geplaatst met daarop een tekst en het symbool van de RAF.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VLUCHT VAN RAF BOURN CAMEBRIDGESHIRE (GB)
NAAR KASSEL (D) NEERGESTORT OP
28 AUGUSTUS 1942 OM 00.08 UUR'.

Hieronder zijn de namen van de gesneuvelde militairen aangebracht.

Symboliek
De twee stenen zijn geschonken door de Lions Clubs uit Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland en symboliseren het land van herkomst van de gesneuvelde militairen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Short Stirling-monument' in Bentelo (gemeente Hof van Twente) is opgericht ter nagedachtenis aan de zevenkoppige bemanning van een Britse Short Stirling van de RAF die op 28 augustus werd neergehaald door de bezetter.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

H. Barton-Smith, L.E. Moss, J.V. Robinson, P.S. Sharman, G.A. Smith, E.F. Talbot, en K. Wakefield.

In de nacht van 27 op 28 augustus 1942 was een Britse Short Stirling MK 1 bommenwerper van de Royal Air Force op weg naar de Duitse stad Kassel. Tijdens deze vlucht werd de Britse bommenwerper om 00.08 uur neergeschoten door een Duitse nachtjager (Messerschmitt). De Britse bommenwerper stortte neer in een weiland in de kern Bentelo van de huidige gemeente Hof van Twente en brandde in zijn geheel af. Alle zeven bemanningsleden van het Britse toestel kwamen hierbij om het leven. Het enige geïdentificeerde slachtoffer, de Nieuw-Zeelandse schutter Flight Sergeant G.A. Smith had het toestel voor de crash weten te verlaten maar overleefde de sprong niet. Hij werd samen met twee andere niet-geïdentificeerde bemanningsleden begraven op de Algemene begraafplaats in Delden. Van de overige vier bemanningsleden werd aangenomen dat de stoffelijke resten zich nog in of om het wrak bevonden.

In juni 2004 besloot de gemeente Hof van Twente over te gaan tot berging van het wrak. Dit uit piëteit met de nabestaanden van de slachtoffers en uit veiligheidsoverwegingen. Op 4 april 2005 startte men met de berging van de Britse bommenwerper. Het geborgen stoffelijk overschot van de bemanningsleden van de Britse bommenwerper zijn vervolgens overgebracht naar de Identificatiedienst van de Koninklijke Luchtmacht in Soesterberg. Daar is er na gedegen onderzoek duidelijkheid gekomen omtrent de identiteit van de omgekomen bemanningsleden. Conform de geldende procedures is er contact opgenomen met de ambassades van Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland om eventuele nabestaanden op te sporen.

Oprichting
De totstandkoming van het monument was een initiatief van de Lions Club uit de regio. Zij hebben, in samenwerking met de Lions Clubs uit Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland het oorlogsmonument gerealiseerd en gefinancierd.

Onthulling
Op 31 augustus 2006 werd in het bijzijn van nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders, waaronder burgemeester A. Bijleveld en gemeentesecretaris E. Markvoort, het stoffelijk overschot van de bemanningsleden met militaire eer begraven op de Algemene begraafplaats in Delden. Tijdens de plechtigheid herdacht de Royal Air Force de slachtoffers middels een ‘pilotengroet’: een Britse Tornado straaljager vloog laag over het kerkhof. Zes leden van het Queen’s Colour Squadron droegen de kist met het stoffelijk overschot naar het graf. Hierna kregen de nabestaanden de gelegenheid om een krans op het graf te leggen. Dominee T. Wright van de Royal Air Force hield een toespraak. Na de erebegrafenis werd in Bentelo het oorlogsmonument onthuld, nabij de plaats waar de Britse bommenwerper is neergestort. Het gedenkteken werd onthuld door staatssecretaris Van der Knaap van het ministerie van Defensie, samen met burgemeester A. Bijleveld-Schouten, en de gouverneurs van de Lions Clubs uit Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland, de heren D. Chambers en G. Barnaby.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht