Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Heemstede, monument aan de Kerklaan (foto: G. Oosten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Kerklaan in Heemstede is een eenvoudige gedenkplaat van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VI BELLI LAESA
S. BAVONIS AUXILIO NON DESTRUCTA
PIETATE PAROECIAE RESTITUTA
PAST. CHR. VAN MIERLO
20 NOV. 1945'.

De vertaling van de Latijnse tekst luidt:

'Door oorlogsgeweld (VI is een toespeling op V-1) getroffen.
Door St.-Bavo's hulp niet verwoest.
Door de vroomheid der parochianen hersteld
onder het pastoraat van Chr. van Mierlo
20 november 1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Kerklaan herinnert de inwoners van Heemstede aan een V-1 raket die op 13 november 1944 neerkwam in de tuin van het huis 'Mariahof' van kerkmeester Jac. H. Kramer. Het projectiel sloeg een gat van twee meter in de grond, maar ontplofte niet.

Twee dagen later moesten alle bewoners in een straal van een kilometer hun huizen verlaten, omdat de blindganger door de Duitse Wehrmacht tot ontploffing werd gebracht. De materiële schade was aanzienlijk. Enkele huizen werden onherstelbaar verwoest, de pastorie veranderde in een ruïne en ook het kerkgebouw liep behoorlijke schade op. Al spoedig werd met de restauratie begonnen. De kosten van herstel van de pastorie en de St.-Bavokerk bedroegen ƒ 64.000'-.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van de pastorie van de Parochie H. Bavo, gevestigd aan de Herenweg in Heemstede.

Bronnen

  • Heemstede 1940 - 1945 - Een gemeente in bezettingstijd, Marcel Bulte en Hans Krol (Haarlem, De Vrieseborch Haarlem, 1995);
  • 50 jaar bevrijding - Heemstede ten voeten uit 1945 - 1995, J.P.L.M. Krol en drs. E. van der Zwaag (Gemeente Heemstede, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht