Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat' (foto: Ad van der Velden)
Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat' (foto: Oorlogsgravenstichting CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Onbekende Soldaat' in Goirle bestaat uit een taps toelopende wit marmeren zuil, geplaatst op een voetstuk van hetzelfde materiaal. Op het voetstuk is een brander geplaatst waaruit een vlam ontstoken kan worden.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'1939
1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Onbekende Soldaat' in Goirle is opgericht ter nagedachtenis aan een geallieerde militair die in de strijd tegen de bezetter om het leven is gekomen.

In 1982 is na uitgebreid onderzoek vastgesteld dat het slachtoffer de Britse soldaat Georde Harvey Hancock was. De soldaat uit West Bridgeford, Nottingham maakte deel uit van het Lincolnshire Regiment.

Vier dagen na D-Day, op 10 juni 1944, kwam dit regiment als onderdeel van de 49e Britse Divisie in het Franse Normandië aan land. Zij kwamen op 15 juni in actie en vochten zich daarna een weg naar België en Nederland.

In de bossen in de omgeving van Poppel, nabij het dorpje Goirle, kwam het tot zware gevechten tussen het Lincolnshire Regiment en de Duitse bezetter. Volgens de administratie van de Britten was Hancock één van de achttien mannen die bij deze gevechten werden gedood. Georde Harvey Hancock werd aanvankelijk als onbekend soldaat in Goirle begraven. Pas in 1982 kon hij dank zij de inspanningen van heer Hey te Hengelo geïdentificeerd worden. Hij sneuvelde op 5 oktober 1944 op 19-jarige leeftijd.

Locatie
Het monument maakt deel uit van het Brits erehof op het R.K. kerkhof St. Jan aan de St. Jansstraat te Goirle.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

| 4 mei 2020

Ter nagedachtenis aan alle dappere strijders voor vrijheid

Con van Zundert | 4 mei 2020

Dat we het nooit vergeten!