Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Pierrot van Leest
Onthulling: 5 november 1994
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door IBS De Schittering.

Hooge Zwaluwe, bevrijdingsmonument (Foto: Pieter den Dunnen)
Hooge Zwaluwe, bevrijdingsmonument (Foto: Pieter den Dunnen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Hooge Zwaluwe (gemeente Drimmelen) is een in donkerrood baksteen uitgevoerde gedenksteen met in het midden een grijsmarmeren gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'DIT MONUMENT IS OPGERICHT
OP 5 NOVEMBER 1994
TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN
IN DE PERIODE MEI 1940 - NOVEMBER 1944
EN TER ERE VAN ONZE POOLSE BEVRIJDERS
HET VERLEDEN IS ALTIJD TEGENWOORDIG
(MAETERLINCK)'.

Symboliek
De tekst op de gedenkplaat duidt op de herinnering aan de bevrijding, waaraan met dankbaarheid wordt teruggedacht en aan de vrijheid die ook nu nog als een belangrijk gegeven moet worden gezien.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Hooge Zwaluwe (gemeente Drimmelen) is opgericht ter herinnering aan de bevrijding van Hooge Zwaluwe en Helkant door het Poolse leger in november 1944. Het gedenkteken is ook een nagedachtenis aan alle burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het bevrijdingsmonument was een initiatief van Pieter den Dunnen, toen wethouder van de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe. Hij organiseerde een inzamelingsactie onder de inwoners van de gemeente om het monument te kunnen realiseren. Een samenwerkingsverband tussen de gemeentes Hooge en Lage Zwaluwe en Weth maakte de oprichting van het monument mogelijk.

Onthulling
Het bevrijdingsmonument is onthuld op 5 november 1994, precies vijftig jaar na de bevrijding van Hooge Zwaluwe en Helkant. De onthulling maakte deel uit van een groot herdenkingsfeest waarbij vele Poolse oud-strijders aanwezig waren.

Bron
De heer Pieter den Dunnen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.