Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) is een beeld van een klassiek vormgegeven vrouwenfiguur op een voetstuk. In
haar rechterhand houdt zij de vredesduif, in de linkerhand een bloem. Achter het beeld bevinden zich zes hardstenen grafzerken met daarop een tekst in reliëf. De stenen zijn geplaatst in een perkje van witte kiezelsteen.
Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:
'IN DE VRIJHEIDSSTRIJD
DOOR DE DUITSCHE SS
OMGEBRACHT OP 5-9-1944.'
Symboliek
De duif staat symbool voor vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
De verzetsgraven in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) zijn opgericht ter nagedachtenis aan zes verzetsmensen die op 5 september 1944 door de SS zijn gefusilleerd.
De namen van de zes slachtoffers luiden: Kees Kappers, Leo en Martin Looymans, Antoon van der Putten, Theo Stevens en Jan Zandvliet.
Locatie
Het monument bevindt zich op de R.K. begraafplaats, gelegen aan het Kerkplein in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck).
Bron
Gemeente Cranendonck.