Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) is een beeld van een klassiek vormgegeven vrouwenfiguur op een voetstuk. In haar rechterhand houdt zij de vredesduif, in de linkerhand een bloem. Achter het beeld bevinden zich zes hardstenen grafzerken met daarop een tekst in reliëf. De stenen zijn geplaatst in een perkje van witte kiezelsteen.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'IN DE VRIJHEIDSSTRIJD
DOOR DE DUITSCHE SS
OMGEBRACHT OP 5-9-1944.'

Symboliek
De duif staat symbool voor vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De verzetsgraven in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) zijn opgericht ter nagedachtenis aan zes verzetsmensen die op 5 september 1944 door de SS zijn gefusilleerd.

De namen van de zes slachtoffers luiden: Kees Kappers, Leo en Martin Looymans, Antoon van der Putten, Theo Stevens en Jan Zandvliet.

Locatie
Het monument bevindt zich op de R.K. begraafplaats, gelegen aan het Kerkplein in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck).

Bron
Gemeente Cranendonck.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.