Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Foto: Theo Snijders
Foto: Theo Snijders

Foto: Fotocollectie A.H. van Dijk

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsgraf in Vlissingen herbergt het stoffelijk overschot van een gesneuvelde verzetsvrouw. Op het graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst, waarop in reliëf de Nederlandse leeuw is aangebracht. De grafzerk is één van de twaalf zerken van de ere-rij op de begraafplaats. De ere-rij grenst aan het Brits ereveld.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:
'KONINKRIJK
DER NEDERLANDEN
J.M.J. DOORNBOS
17-2-1916
5-4-1944'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsgraf in Vlissingen herinnert aan de verzetsvrouw Irene Johanna Maria Doornbos die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen.
Irene Doornbos (geboren op 17-2-1916 in Hoboken, België) kwam op 1 februari 1926 in Vlissingen te wonen omdat haar vader directeur werd van de gasfabriek. Op 27 februari 1939 ging Irene werken als assistente bij de inventarisering van het oud-archief van de gemeente Vlissingen. In 1940 behaalde zij het diploma wetenschappelijk medewerker archiefambtenaar tweede klasse. Per 1 november 1943 werd zij de gemeente-archivaris en tevens conservator van het stedelijk museum in Vlissingen.

Al vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog was Irene betrokken bij het verzet. Ze begon met de verspreiding van illegale lectuur zoals bijvoorbeeld Trouw. Ze raakte betrokken bij de voorbereidingen van een overval op een distributiekantoor in Sint Laurens. Dit kantoor fungeerde als centraal punt en had dus de grootste voorraad aan bonnen. Door het grote aantal onderduikers, met name jongeren die niet wilden meewerken aan de Arbeitseinsatz, was er een groot tekort aan bonnen ontstaan. Irene ging wekenlang de gang van zaken na op het distributiekantoor.
Naast de voorbereidingen, wilde ze ook betrokken worden bij de daadwerkelijke overval. Op 23 december 1943 vond de overval plaats. Het was een groot succes, Irene werd echter herkend aan haar rode leren jas en moest onderduiken. Via Vlissingen kwam ze in Eindhoven terecht, waar ze wederom in het verzet terecht kwam. Ze overleed hier op 28-jarige leeftijd op 5 april 1944 aan difterie. Een goede verzorging was op het onderduikadres niet mogelijk.


Het graf staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het oorlogsgraf bevindt zich op de Noorderbegraafplaats, gelegen aan de Pres. Rooseveldlaan in Vlissingen.

Bronnen

  • de heer Theo Snijders;
  • Informatie afkomstig uit Den Spiegel van oktober 1998 van de Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum en het Gemeente archief Vlissingen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht