Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 1 oktober 2004
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Pius X.

Welberg, bevrijdingsmonument (foto: Hanneke Neutkens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Welberg (gemeente Steenbergen) is een klok met klokkenstoel.

Tekst
Op de bronzen plaquette staan de namen van de Welbergse oorlogsslachtoffers. Op het informatiepaneel staan de namen van de 57 omgekomen Canadezen militairen. Tevens staat op dit informatiepaneel achtergrondinformatie over de bevrijding van de Welberg.

Wijzigingen
Op 4 mei 2005 is een bronzen schild toegevoegd. Op 30 oktober 2005 is de bronzen plaquette toegevoegd. Op 1 november 2009 is een informatiepaneel toegevoegd.
Op 28 april 2010 werd de bronzen klok gestolen. Voor de herdenking op 4 mei 2010 werd een geleende klok gebruikt. Canadeze veteranen loofden een beloning uit voor het vinden van de gestolen klok. De klok is vervangen door een ijzeren exemplaar. Ook de bronzen plaquettes zijn inmiddels vervangen door kunststof replica's.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Welberg (gemeente Steenbergen) is opgericht ter nagedachtenis aan de 30 inwoners van Welberg en de 57 Canadezen van het South Alberta Regiment die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Welberg telt sinds 2011 twee ereleden van het South Alberta Regiment. In februari mocht historicus Robert Catsburg al toetreden tot de groep oud-strijders die in de herfst van 1944 Steenbergen en omgeving kwamen bevrijden. Later is ook Angelo Somers, beheerder van het oorlogsmonument aan de Canadezenweg, opgenomen als erelid van het regiment.

Onthulling
Op 4 mei 2005 is een bronzen schild van het Alconquin Regiment uit Canada onthuld en op 30 oktober 2005 is een bronzen plaquette met daarop de namen van de Welbergse oorlogsslachtoffers onthuld en ingezegend. op 1 november werd bij de herdenking van 65 jaar bevrijding een informatiepaneel, met daarop de namen van 57 Canadezen en achtergrondinformatie over de bevrijding van de Welberg, onthuld door Lisa Lavoie van de Canadese ambassade en burgemeester Jan Hoogendoorn.

Bron

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht