Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 1955
Adopteer dit monument.

Kwadendamme, plaquette voor Andries de Koning (foto: Theo Snijders)
Kwadendamme, plaquette voor Andries de Koning (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Andries de Koning in Kwadendamme (gemeente Borsele) is van natuursteen. Op de plaat is een afbeelding van een gefusilleerde man aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
ANDRIES DE KONING
GEB. TE KWADENDAMME
23 JULI 1917
GEVALLEN VOOR
HET VADERLAND
TE AMSTERDAM
31 MAART 1945'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor Andries de Koning in Kwadendamme (gemeente Borsele) is opgericht ter nagedachtenis aan deze verzetsman die op 31 maart 1945 in Amsterdam door de bezetter is gefusilleerd.

Andries de Koning werd geboren op 27 juli 1917 als zoon van Adriaan de Koning en Cornelia Driedijk. In 1942 moest hij zich als gedemobiliseerd soldaat melden in Amersfoort, om vrijwillig in krijgsgevangenschap te gaan. Daarom dook hij onder bij zijn oom Geert, winkelier in Amsterdam.

Geert de Koning kwam regelmatig naar Kwadendamme om voedsel te halen voor onderduikers. Hierdoor raakte ook Dries (Andries) betrokken bij het ondergrondse verzet. Als lid van een Knokploeg (KP) waren Dries en zijn oom Geert in het bezit van wapens. Op 6 maart 1945 werden beiden gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam.

Toen op 30 maart 1945 een overval werd gepleegd op een Duitse trein bij Oostgarshuizen in Groningen, waarbij twee Duitse officieren gewond raakten, werden kort hierna als represaille vijf gevangenen op de Berlagebrug te Amsterdam gefusilleerd. Onder hen Dries en zijn oom Geert. Beiden werden begraven op het kerkhof in Overveen, nabij Haarlem, waar meer mensen uit het verzet liggen begraven.

In 1946 is op verzoek van de buurtvereniging een straat naar Andries de Koning vernoemd.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 4 mei 1955.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de gevel van een woonhuis aan de Witte Dam in Kwadendamme (gemeente Borsele).

Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • Kwadendamme dorp aan den Quaadendam van J. de Ruiter.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht