Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Bleskensgraaf, oorlogsmonument (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Bleskensgraaf, oorlogsmonument (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Bleskensgraaf, oorlogsmonument (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Bleskensgraaf (gemeente Molenlanden) bestaat uit een aantal gedenkplaten van natuursteen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Bleskensgraaf (gemeente Molenlanden) herinnert aan de eerste dagen na de inval van de bezetter in de meidagen van 1940 en aan de zeven medeburgers die toen zijn omgekomen.

Ook de Alblasserwaard leed onder de druk van de Duitse bezetting. Met name het kleine dorp Bleskensgraaf beleefde tijdens de eerste oorlogsdagen angstige momenten. De oude kern van het dorp werd door een bombardement in de vroege morgen (06:25) van 12 mei 1940, dus twee dagen na het begin van de Tweede Wereldoorlog en nog vóór het bombardement op Rotterdam, volledig verwoest. De reden voor deze aanval was mogelijkerwijze de aanwezigheid van een munitiekonvooi van Nederlandsche strijdkrachten.

Zeven inwoners van Bleskensgraaf kwamen hierbij om het leven. Veertig huizen werden vernietigd. Het raadhuis werd met de grond gelijk gemaakt, terwijl de Nederlands Hervormde kerk onherstelbare schade opliep. De dorpskern moest opnieuw worden opgebouwd.

Locatie
De gedenkplaten bevinden zich in het bordes van de oostgevel van het gemeentehuis, gevestigd aan de Kerkstraat te Bleskensgraaf (gemeente Molenlanden).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht