Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Wladimir de Vries
Onthulling: 5 mei 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Wiekslag.

Wedderveer, oorlogs- en verzetsgedenkteken (Foto: Gemeente Bellingwedde)
Wedderveer, oorlogs- en verzetsgedenkteken (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogs- en verzetsgedenkteken in Wedderveer (gemeente Bellingwedde) is een wit natuurstenen beeld van een staande vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'OPDAT WIJ NIET VERGETEN
1940 - 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogs- en verzetsgedenkteken in Wedderveer (gemeente Bellingwedde) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1950 door mevrouw E. Mulder, weduwe van de eerste 'martelaar voor de vrijheid' in de voormalige gemeente Wedde.

Bronnen

  • Ron Boef, kleinzoon van beeldhouwer Wladimir de Vries;
  • Sporen van strijd in de provincie Groningen van Franz Lenselink (Groningen, Commissie 'Sporen van strijd', i.o.v. het Gemeentelijk 5 Mei Comité Groningen, april 2000). In dit boekje staat een autoroute beschreven, die voert langs sporen van de strijd in april en mei 1945. De oplage bestaat uit 2.000 exemplaren;
  • Nieuwsblad van het Noorden van 5 mei 1950 en 6 mei 1996;
  • Winschoter Courant van 5 mei 1950.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht