Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Hans van der Laan, Nico van der Laan
Onthulling: 3 mei 1995
Adopteer dit monument.

Helmond, Gedachteniskapel Sint Jozef (Foto: Frans van Daal)
Helmond, Gedachteniskapel Sint Jozef (Foto: Frans van Daal)

Het monument

Vorm en materiaal
De Gedachteniskapel Sint-Jozef in Helmond is een achthoekige bakstenen kapel met een puntdak van donkergrijze dakpannen. De kapel is gebouwd naar de sobere bouw van de Bossche school.

Tekst
In de kapel bevinden zich glazen gedenkplaten met daarin de namen van door oorlogshandelingen omgekomen inwoners van de gemeente gegraveerd.

Wijziging
De huidige gedachteniskapel Sint-Jozef is een herbouw van de in 1982 afgebroken kapel, die in 1948 werd gebouwd aan de Straakvense Heideweg nabij het riviertje de Aa.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bussel Jean Baptist Joseph Maria 10-03-1909 21-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Gedachteniskapel Sint-Jozef in Helmond is opgericht ter nagedachtenis aan de sedert 1939 door oorlogshandelingen omgekomen inwoners van de gemeente.

Op 25 september 1944 werd Helmond bevrijd door de 11de Pantser- en de 3de Infanteriedivisie van het 8ste Britse legerkorps. Het Royal Norfolk Regiment maakte deel uit van dit legerkorps, dat de taak had om aan de rechterkant van 'de Corridor' op te rukken. Deze zou hierdoor worden verbreed, waardoor het voor de Duitse troepen moeilijker zou worden om 'de Corridor' te doorbreken. De Britse opmars verliep echter traag. Vooral bij de Zuid-Willemsvaart werd veel tegenstand ondervonden van de Duitse 107de Panzerbrigade. Wekenlang vonden er zware gevechten plaats in Oost-Brabant.

Oprichting
De kapel uit 1948 was het eerste en meest opvallende oorlogsmonument waarover Helmond beschikte en werd opgericht als dank aan het feit dat de Sint-Jozefparochie tijdens de oorlogsjaren door Sint-Jozef is beschermd en gespaard bleef van het oorlogsgeweld. Aan de andere kant had en heeft het gebouw een architectuur-historisch belang omdat beide gebouwd zijn volgens de ideeën van de Bossche School.

Locatie
De kapel is geplaatst in het Hortensiapark, gelegen tussen de Hortensialaan en de Wethouder van Wellaan in Helmond.

Bron
Gemeente Helmond.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Wim van Dorst | 4 mei 2020

Voor oom Ben van Dorst https://www.tracesofwar.nl/persons/30212/Dorst-van-Bernardus-Ben.htm

Jeanine Aukema- van Will | 28 april 2020