Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 4 mei 2005
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool 't Schrijverke.

Goirle, 'monument voor de familie Dasché' (foto: Ad van der Velden)
Goirle, 'monument voor de familie Dasché' (foto: Dhr. C.J.M. van Hest)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Dasché in Goirle is een plaquette van roestvrij staal. De gedenkplaat is 20 centimeter hoog en 35 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP 28 AUGUSTUS 1942
WERD HET JOODSE GEZIN DASCHÉ
VANUIT DEZE WONING WEGGEVOERD.
EDITH DASCHÉ-ADLER (39 JR); VALERIE (11 JR);
ELISABETH (9 JR); TOBIAS (1 JR)
5-10-1942. KAMP AUSCHWITZ (POLEN)
ERICH DASCHÉ (45 JR)
31-10-1943. SCHOPPINITZ (POLEN)'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Dasché Elisabeth Charlotte 25-08-1933 05-10-1942
Dasché Erich 08-04-1898 31-10-1943
Dasché Tobias Joachim Israël 01-08-1941 05-10-1942
Dasché Valerie Ruth 18-05-1931 05-10-1942
Dasché-Adler Edith 01-01-1903 05-10-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Goirle is opgericht ter nagedachtenis aan het joodse echtpaar Erich en Edith Dasché en hun drie kinderen Valerie, Elisabeth en Tobias die in Poolse concentratiekampen om het leven zijn gebracht. Zij zijn het enige joodse gezin uit Goirle dat is weggevoerd. Op 28 augustus 1942 moesten zij klaarstaan om hun huis te verlaten. Zij waren gevlucht vanuit Oostenrijk en woonden nog niet zo lang in Goirle.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de huidige bewoners van het pand aan de Emmastraat en is door de gemeente Goirle in samenwerking met de plaatselijk Heemkundekring aangebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2005 door burgemeester mevrouw W.M.C. de Vrey–Vringer en de heer C.J.M. van Hest (huidige bewoner van het pand aan de Emmastraat).

Locatie
De plaquette is aangebracht op de muur van het woonhuis aan de Emmastraat in Goirle.

Bronnen

  • De heer C.J.M. van Hest;
  • De heer Gerrit Kobes.

Voor meer informatie
Regionaal Archief Tilburg.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ad van der Velden | 28 april 2020

Vanuit Wageningen nog altijd in gedachte bij de familie Dasché en blij dat 't Schrijverke dit monument geadopteerd heeft.