Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Bert Neelen
Onthulling: 1994
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door PCBS De Rank.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Kroosduiker.

Assendelft, herdenkingsmonument (foto: Cees Snijder)
Assendelft, herdenkingsmonument (foto: Cees Snijder)
Assendelft, herdenkingsmonument (foto: Cees Snijder)
Assendelft, herdenkingsmonument (foto: Cees Snijder)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Assendelft (gemeente Zaanstad) is een abstracte sculptuur van roestvrij staal. Het is een licht gebogen vertikaal teken, verdeeld in vijf stukken. De sculptuur is geplaatst op een ruitvormige verhoging in een grotere ruit van straatwerk. Deze ruit loopt door in het trottoir en zorgt op deze manier voor een koppeling tussen het monument en openbaar gebied.

Achter de sculptuur bevindt zich een gemetseld muurtje met een bovenlaag van geglazuurde stenen. De muur vormt als het ware een afscheiding tussen kerkterrein en openbaar gebied. Op de muur is een plaquette met namen en tekst bevestigd. Bij het monument staat een bolvormige buxus.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'EEN WERELD ZONDER GEHEUGEN, HEEFT GEEN TOEKOMST
1940-1945

L. BAX E.P.H. BUIJCK C.W. KOKKELINK K. VEENIS
L. BLOMMAERT C. DE GRAAF R.H. KOKKELINK G. VAN 'T VEER
P.C. BONKERK J.A. JACOBS A. KRANENBURG B. VROLIJK
P. BOOM J. KOK Th. RIJKHOFF K. WINTER'.

Symboliek
De vijf fragmenten symboliseren de oorlogsjaren. De gebogen lijn heeft het karakter van 'teweerstellen'. De buxus is een symbool voor de vrede.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bax Lammert 17-11-1920 26-03-1945
Bonkerk Pieter Christiaan 27-06-1917 10-05-1940
Boon Petrus 16-04-1891 17-05-1945
Buijck Eduardus Philippus 05-06-1914 06-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Assendelft (gemeente Zaanstad) aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Met dit gedenkteken worden in het bijzonder zestien medeburgers herdacht die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de zestien slachtoffers luiden:

L. Bax, L. Blommaert, P.C. Bonkerk, P. Boom, E.P.H. Buijck, C. de Graaf, J.A. Jacobs, J. Kok, C.W. Kokkelink, R.H. Kokkelink, A. Kranenburg, Th. Rijkhoff, K. Veenis, G. van 't Veer, B. Vrolijk en K. Winter.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité 40-45 te Assendelft.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1994.

Locatie
Het monument staat voor de Sint-Odulphuskerk, gelegen aan de Dorpsstraat in Assendelft (gemeente Zaanstad).

Bron
Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001).

'Monumenten Spreken'
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.