Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Schoondijke, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Schoondijke, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Schoondijke (gemeente Sluis) is een gedenksteen, bestaande uit drie platen van respectievelijk donkergrijze- en lichtgrijze natuursteen (marmer) die haaks tegen elkaar zijn geplaatst. Op de donkergrijze en grootste plaats staat in reliëf een tekst. Op de onderste plaat zijn de namen van de omgekomen inwoners van Schoondijke aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN
DE OORLOGSLACHTOFFERS
VAN SCHOONDIJKE
1940-1945'.

Wijziging
Op 23 oktober 2010 is een natuurstenen plaquette aan het monument toegevoegd met de namen van de 33 omgekomen inwoners van Schoondijke.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Schoondijke (gemeente Sluis) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
De natuurstenen plaat met de namen van de slachtoffers werd onthuld op 23 oktober 2010 door de 92-jarige Jans Wessel-Wagenaar, wier broer omkwam doordat het koopvaardijschip waarop hij voer werd getorpedeerd door de Duitsers. Jans Wessel werd geassisteerd door Lucie Smit-Sutin, de vrouw die als voorzitter van de dorpsraad het initiatief voor het oorlogsmonument nam.

Locatie
Het monument maakt deel uit van de Algemene begraafplaats van Schoondijke (gemeente Sluis).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht