Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 23 april 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS Sint Antonius.

Amsterdam, plaquette op de gevel van 'De Flesseman' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van 'Flesseman' is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DOOR ZINLOOS GEWELD
OMGEKOMEN
ANNIE MEIJER 15 OKTOBER 1939 - 28 SEPTEMBER 1944
ISRAEL DEEGEN 24 FEBRUARI 1927 - 26 MAART 1945
BARI BAARS 16 APRIL 1928 - 27 MAART 1945
ALEX EVERS 9 JUNI 1928 - 12 APRIL 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de gevel van 'Flesseman' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vier kinderen die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog op de Nieuwmarkt door de bezetter zijn neergeschoten.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Bari Baars, Israel Deegen, Alex Evers en Annie Meijer.

Annie Meijer was het jongste slachtoffertje. Zij was vier jaar oud toen ze op 28 september 1944 door de Duitse politie werd doodgeschoten tijdens een razzia. Overvalwagens reden de Nieuwmarkt op. De mensen vluchtten alle kanten op. Annie werd voor de deur van haardenspecialist Blokland getroffen door een kogel. Ze overleed die avond in het Binnengasthuis.

De twee vrienden Israël Deegen en Bari Baars werden op 26 maart 1945 door de Duitse politie beschoten tijdens een razzia op de Nieuwmarkt. 'Izy' Deegen was vrijwel op slag dood, zijn vriend Bari Baars is overgebracht naar het Binnengasthuis, alwaar hij de volgende middag is overleden.

Alex Evers liep op de avond van 11 april 1945 alleen over de Nieuwmarkt. Het was twee minuten over acht, de avondklok was al ingegaan. Zijn moeder gebaarde van achter het raam van hun huis dat hij snel binnen moest komen. Toen werd Alex in zijn hand geraakt door een kogel van de Duitse politie. Hij rende de schuilkelder van het plein in, maar rende er aan de andere kant weer uit. Daar werd hij onderschept door een Duitse politieagent die hem direct neerschoot. Alex Evers werd op een ambulancekar naar het Binnengasthuis gebracht, maar zou daar nooit aankomen. Hij overleed onderweg.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de oud-bewoners van de Nieuwmarktbuurt.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 23 april 1995.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de gevel bij de hoofdingang van het Centrum van Ouderen 'Flesseman', gevestigd aan de Nieuwmarkt te Amsterdam.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Anne | 4 mei 2020

L.c.h. Voogt | 28 april 2020

Het leed en verdriet die de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog hebben veroorzaakt mogen nooit vergeten worden. Op 4 mei ben ik 2 minuten stil en herdenk ik omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.