Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: G. Nuijen
Onthulling: 3 juli 1954
Adopteer dit monument.

Gendringen, monument aan de Ds. Van Dorpstraat (Foto: Gemeente Oude IJsselstreek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Ds. Van Dorpstraat in Gendringen (gemeente Oude IJsselstreek) is een ingemetselde plaquette van witte natuursteen. Op de gedenkplaat staan herten afgebeeld die op de vlucht zijn voor een monster. Zij rennen in de richting van het zonlicht. De plaquette is 50 centimeter hoog en 70 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'AANGEBODEN DOOR
DANKBARE VLUCHTELINGEN
KAMP "REES" 1945.'

Wijziging
De gedenkplaat was oorspronkelijk aangebracht op de westgevel van het hervormde verenigingsgebouw 'De Rank'. Dit gebouw uit 1954 was gebouwd op de plek van het oude verenigingsgebouw. Dit oude gebouw speelde een belangrijke rol in de eerste opvang van de gevluchte dwangarbeiders. Hier werden de vluchtelingen voor het eerst weer als 'mens' aangesproken en behandeld. In 2002 is 'De Rank' gesloopt en vervangen door een nieuw, multifunctioneel gebouw: 'De Gent'. De gedenkplaat is toen in het voorportaal in de muur ingebracht om de herinneringen aan de gebeurtenissen uit 1945 levend te houden.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Ds. Van Dorpstraat in Gendringen (gemeente Oude IJsselstreek) is een geschenk van ex-dwangarbeiders als blijk van dank voor de hulp die zij ontvingen van de plaatselijke bevolking toen zij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werkkamp Rees ontvluchtten en bij Gendringen de grens overkwamen.

In 'Ausländerlager Groin' bij Rees kwamen tussen december 1944 en eind maart 1945 een op de tien Nederlandse kampbewoners (driehonderd mannen) om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 juli 1954 door ontwerper en ex-dwangarbeider, de heer G. Nuijen. De eigenaar van het gebouw waarin de gedenkplaat is ingemetseld, Woningbouwcorporatie 'St. Parés', draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
De gedenkplaat is ingemetseld in de muur van het voorportaal van het hervormde verenigingsgebouw 'De Gent', gevestigd aan de Ds. Van Dorpstraat te Gendringen (gemeente Oude IJsselstreek).

Bron
Gemeente Oude IJsselstreek.

Voor meer informatie
De hel van Rees van J. Krist (Uitgeverij Profiel, 1997). ISBN 90 70 287 838.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht