Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 31 maart 1995
Adopteer dit monument.

IJmuiden, 'Indië-monument' (foto: M.H.J. Spoelstra )
IJmuiden, 'Indië-monument' (foto: Gemeente Velsen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Indië-monument in IJmuiden (gemeente Velsen) bestaat uit een een liggende granieten steen van 1 meter 50 lang en 1 meter 50 breed met daarop een tekst en het embleem van de Indië-gangers gegraveerd, en een eenvoudig granieten kruis van 1 meter hoog. Zowel op de steen als op het kruis is een helm bevestigd.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'GEVALLEN IN VOORM. NED.-INDIË
1945-1950

J. DE GIER E.C. SERVAAS
F. VAN HOUT A.B. SINTENIE
H.F. HUTTINGA A. STEENHUISEN
M.G.A. KNAPEN G. TERVOORT
P. KRAAIJEVELD J. URSEM
H. PERQUIN P. IN 'T VELD
W.J. POST E. WIJKER

SOBATS 1995 VELSEN'.

Wijziging
In april 2009 zijn de Amerikaanse en Engelse helmen vervangen voor een Nederlands model, omdat werd verondersteld dat dit de juiste helm voor het monument zou zijn.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Indië-monument in IJmuiden (gemeente Velsen) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien militairen uit de gemeente Velsen die in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

J. de Gier, F. van Hout, H.F. Huttinga, M.G.A. Knapen, P. Kraaijeveld, H. Perquin, W.J. Post, E.C. Servaas, A.B. Sintenie, A. Steenhuisen, G. Tervoort, J. Ursem, P. in 't Veld en E. Wijker.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van een aantal oud-Indiëgangers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 maart 1995 door mevrouw Spoor, weduwe van Generaal Spoor.

Locatie
Het monument bevindt zich op een in het bos gelegen grasveld van begraafplaats Duinhof, gelegen aan de Slingerduinlaan in IJmuiden.

Bron
De heer Stef Wolthuizen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht