Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1985
Adopteer dit monument.

's-Hertogenbosch, 'Welsh Room' (Foto: Gerard Monté)

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Welsh Room' in 's-Hertogenbosch is een permanente expositie over de bevrijding van de stad door de 53ste Welsh Divisie in oktober 1944. Op de muur hangt het wapenschild van de 53ste Welsh Divisie dat in 1945 door generaal-majoor Ross aan de stad is geschonken. Aan weerszijden van dit schild hangt de 'Roll of Honour' met de namen van 144 Britse soldaten die toen zijn omgekomen. Ook worden in deze ruimte foto's, teksten en relikwieën tentoongesteld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De 'Welsh Room' in 's-Hertogenbosch is gewijd aan de bevrijding van de stad door de 53ste Welsh Divisie in oktober 1944. Tijdens deze operatie zijn 144 Britse militairen gesneuveld.

Op 16 oktober 1944 gaf generaal Montgomery bevel de haven naar Antwerpen bereikbaar te maken door Zuid-Nederland te bevrijden. Tijdens deze operatie was Den Bosch een scharnierstelling. De 53ste Welsh Divisie kreeg de taak om de stad in twee dagen te veroveren, om daarna naar het westen door te stoten. Op die manier kon het Duitse 15de Leger worden verhinderd om over de Maas naar het Noorden te ontsnappen.

De Slag om 's-Hertogenbosch duurde van 22 tot en met 28 oktober 1944. Meer dan 100.000 granaten werden op de stad afgevuurd door de Royal Artillery. In de middag van 24 oktober 1944 vond bij sluis 0 een actie plaats, die tactisch gezien een groot succes bleek te zijn om de binnenstad te bevrijden. Na een actie van vlammenwerpende tanks kon de A compagnie van het 7de bataljon Royal Welch Fuseliers beschermd door een groot rookgordijn over het smalle voetpad van de sluisdeur stormen. Aan de overzijde werd een bruggenhoofd bezet. In de avond en nacht kon de 155ste Fieldcompany van de Royal Engineers een sterke Baileybrug naast de sluisdeur bouwen, die de volgende morgen gebruikt werd door drie bataljons van de 158ste Infantry Brigade die in één dag het stadscentrum konden bevrijden. In de felle gevechten rond en in Den Bosch sneuvelden 144 Britse soldaten, 75 werden als vermist opgegeven en 270 raakten gewond. Zij behoorden tot het 53ste Welsh Divisie, de ondersteunende eenheden van de 7de Pantserdivisie en enkele onafhankelijke regimenten.

Oprichting
De 'Welsh Room' is in 1985 ingericht door het gemeentebestuur van 's-Hertogenbosch.

Locatie
De 'Welsh Room' bevindt zich normaliter in de Vergaderzaal van het stadhuis, gevestigd aan de Wolvenhoek te 's-Hertogenbosch. De oorspronkelijke 'Welsh Room' is, in afwachting van de renovatie van het klassieke stadhuis, tijdelijk verplaatst naar de Griffieruimte in het aangebouwde Bestuurscentrum. Het monument is binnen kantooruren te bezoeken en wordt tijdens de door de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch georganiseerde reguliere rondleidingen in het stadhuis bezocht.

Bronnen

Voor meer informatie
  • October 1944 Den Bosch bevochten en bevrijd van Luc van Gent (1989). ISBN nr.90-6630-192-9;
  • Ooggetuigen in het licht van 2000 van Luc van Gent. ISBN nr. 90-7070-625-3;
  • October 1944 Den Bosch West bevochten maar later bevrijd. ISBN nr. 90-70706-36-9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht