Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Helenaveen, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Helenaveen, oorlogsmonument (foto: Huub Timmermans)
Helenaveen, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Helenaveen (gemeente Deurne) is een driehoekige gedenksteen van witte natuursteen. De gedenksteen is geplaatst tegen een dreihoekige bakstenen muurtje, op een verhoging van keien.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HELENAVEENSE INWONERS
DIE ALS GEVOLG VAN DEPORTATIE
EN OORLOGSGEWELD ZIJN OVERLEDEN

1940 - 1945'.

Hieronder staan de namen van 23 oorlogsslachtoffers uit Helenaveen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Arts Arnoldus 02-02-1898 13-05-1945
Anker Klaas Willem 13-10-1887 20-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Helenaveen (gemeente Deurne) is opgericht ter nagedachtenis aan 23 medeburgers die als dwangarbeider in het Duitse Wuppertal om het leven zijn gekomen.

Op zondag 8 oktober 1944 hield de bezetter in een groot deel van Noord-Limburg en het Brabantse Helenaveen een razzia. Alle Helenaveense mannen van 16 tot 64 jaar (150 in totaal) werden tijdens de vroegmis uit de kerk gehaald en vervolgens als dwangarbeider naar het Duitse Wuppertal gedeporteerd. Van hen keerden 23 niet terug.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Paul Janssen | 1 mei 2020

Hun leven, onze vrede...