Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Burgerslachtoffers
Onthulling: 16 oktober 1965
Adopteer dit monument.

Tilburg, monument bij het NS-station (foto: Ad Smulders)
Tilburg, monument bij het NS-station (foto: Ad Smulders)
Tilburg, monument bij het NS-station (foto: Ad Smulders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het NS-station in Tilburg bestaat uit een carillon met twaalf klokken en een plaquette. Het carillon heeft een automatisch speelwerk, waardoor elk kwartier een melodie wordt gespeeld. Het klokkenspel weegt 234 kilo.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'MOGE DIT KLOKKENSPEL DE DANK-
BARE GEDACHTENIS IN STANDHOU-
DEN AAN DE STADSGENOTEN DIE
IN DE STRIJD EN HET VERZET IN
DE JAREN 1940-1945 HUN LEVEN
OFFERDEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het NS-station in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan alle stadsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Het klokkenspel is een geschenk van het Comité Oorlogsgedenkteken Tilburg.

Onthulling
Het monument is op 2 oktober 1965 aangeboden aan de Nederlandse Spoorwegen, maar de officiële aanbieding geschiedde op 16 oktober 1965, de dag waarop het nieuwe treinstation (ontworpen door ir. K. van der Gaast) werd geopend.

Locatie
Het carillon en de plaquette zijn aangebracht op de westzijde van de toren naast het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan de Spoorlaan te Tilburg. Deze toren heet in de volksmond vanwege zijn vorm 'de wasknijper'.

Bronnen

Voor meer informatie

  • Tilburg in beeld 1945-1980 van Ronald Peeters;
  • Tilburg, stad met een levend verleden van dr. Cock Gorisse e.a.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.