Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Melis Gieterijen Tilburg
Onthulling: 4 mei 1982
Adopteer dit monument.

Tilburg, monument aan de Oude Markt (foto: gemeente Tilburg CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Oude Markt in Tilburg is een bronzen plaquette. De gedenkplaat is 40 centimeter hoog en 65 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING

MET HULP VAN AMBTENAREN OVERVIELEN
VERZETSSTRIJDERS OP 25 JANUARI 1944 DE
AFDELING BEVOLKING VAN DE GEMEENTE
TILBURG. ZIJ MAAKTEN ZOGENAAMDE
RAUTERZEGELS BUIT. DAARMEE KONDEN
VELE ONDERDUIKERS IN NEDERLAND
IN HUN LEVENSONDERHOUD VOORZIEN.
DE OVERVAL WERD UITGEVOERD IN HET
KANTOORGEBOUW DAT HIER HEEFT GESTAAN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Oude Markt in Tilburg herinnert aan de overval die op 25 januari 1944 met hulp van een aantal ambtenaren op het bevolkingsregister werd gepleegd, waarbij het verzet 105.000 Rauterzegels en 700 blanco persoonsbewijzen buitmaakte.

Ambtenaar Jan Poort was de architect van de overval. Hij stond in nauw contact met Jan van Zanten van de Knokploeg Betuwe. Aanvankelijk was een belangrijke rol weggelegd voor de ambtenaar Wim Berkelmans van de afdeling Bevolking, maar op het laatste moment moest hij onderduiken en werd hij vervangen door een collega, Huub Simons.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1982 door oud-ambtenaar Huub Simons, die destijds betrokken was bij de overval.

De gedenkplaat is eigendom van de gemeente Tilburg.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in de gevel van een pand aan de Oude Markt te Tilburg, waar zich destijds het gebouw van de gemeentesecretarie, afdeling Bevolking, bevond.

Bron
Heemkundekring 'Tilborch'.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.