Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.

Maastricht, monument aan de Hoogbrugstraat (Foto: Jef Bartelet)
Maastricht, monument aan de Hoogbrugstraat (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Hoogbrugstraat in Maastricht is een plaquette van grijze natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'HIER WERD OP 10 MEI 1940
AAN DE DUITSE INVAL
WEERSTAND GEBODEN DOOR EEN
SECTIE VAN HET GRENSBATALJON
VAN 13 REGIMENT INFANTERIE
HET GARNIZOENSCONTACT 1995.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Hoogbrugstraat in Maastricht herinnert aan de weerstand die een sectie van het grensbataljon van het 13e Regiment Infanterie heeft geboden tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940.

In zijn boek 'Een dan oorlog in Zuid-Limburg 1940' beschrijft majoor Brongers aan de hand van gevechtsverslagen, hoe twee gewereneen rol hebben gespeeld in de vertragende gevechten in Maastricht. Zij waren ingedeeld bij het 13e Grensbataljon ( 13 G .B.) en, gedekt door een geïmproviseerde zandzakversperring, opgesteld in de Hoogbrugstraat, daar waar deze overgaat in de Akerstraat. Op 10 Mei 1940, de eerste dag van de Duitse overval, was de terugtocht van de troepen in Zuid-Limburg in volle gang en walsten de Duitsers over elke tegenstand heen. Om nog zo veel mogelijk personeel over de Maasbruggen te laten ontsnappen, mochten deze pas op het laatste moment worden opgeblazen en was hardnekkige weerstand geboden. De sectie geweren tp stond onder bevel van de sergeant Van der Sande. Schutters waren de dienstplichtigen Rietveld en Plusjé.

Omstreeks 05.15 uur verschenen in de Akerstraat Duitse pantserwagens. Rietveld loste het eerste schot en scoorde meteen een voltreffer. De eerste pantserwagen kwam tot stilstand en ook de tweede werd door treffers tot staan gebracht. Toen een derde wagen trachtte de andere weg te slepen, werd ook deze geraakt en bewoog niet meer. Wel bleef hij doorvuren met de boordmitrailleur en ook werd een 37 mm anti-tankkanon in stelling gebracht, waardoor de Nederlandse positie onhoudbaar werd. Van der Sande liet de geweren tp en zijn inmiddels beschadigde zware mitrailleur onklaar maken en trok zich met zijn sectie terug. Men bereikte omstreeks half zeven s morgens de westelijke Maasoever in door burgers geroeide bootjes. De Sint Servaesbrug was inmiddels om zes uur de lucht in gegaan en de Duitse opmars was even tot staan gebracht.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Garnizoenscontact.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995.

Bron
www.collectie.legermuseum.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.