Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 13 april 1996
Adopteer dit monument.

Moerkapelle, 'Indië-monument' (foto: gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Moerkapelle (gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle) is een plaquette waarop een tekst en het embleem van de Indiëgangers zijn aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'TER HERDENKING GEVALLENEN
1945-1950
IN NEDERLANDS-INDIË
*26-1-21 D.L. V.D. HOEK †6-7-46
*8-8-25 A. HOOGERDIJK †14-1-49
*7-8-27 P.J. ZIJLSTRA †10-2-49
*11-9-28 J. CAMMERAAT †6-9-49.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Moerkapelle (gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle) is opgericht ter nagedachtenis aan vier dorpsgenoten die als militair in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

J. Cammeraat, D.L. van der Hoek, A. Hoogerdijk en P.J. Zijlstra.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 april 1996 door wethouder Brouwer en de voorzitter van Zuid-Holland Noord, de heer B. Weijs.

Locatie
Het monument bevindt zich bij het oude Raadhuis in Moerkapelle (gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle).

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht