Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: René Vencken
Onthulling: 10 mei 1992
Adopteer dit monument.

Obbicht, monument voor Henk Nijland en Mindert Epema (foto: P.M. Wesche)
Obbicht, monument voor Henk Nijland en Mindert Epema (foto: P.M. Wesche)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Obbicht (gemeente Sittard-Geleen) is een gedenksteen, geplaatst op een aantal spoorstaven. Aan weerszijden van de steen staat een met beton opgevulde putring opgesteld. Het geheel is geplaatst op maaskeien.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'HIER SNEUVELDEN OP
10 MEI 1940

HENK NIJLAND
WINTERSWIJK GLDL
EN
MINDERT EPEMA
BOZUM FRL

IN DE STRIJD VOOR
RECHT EN VRIJHEID

EC 1992'.

Symboliek
Het monument symboliseert de strijd voor recht en vrijheid. De spoorstaven verbeelden de brug over het Julianakanaal.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Obbicht (gemeente Sittard-Geleen) is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen die hier op 10 mei 1940 sneuvelden in de strijd tegen de bezetter.

De namen van de twee gesneuvelde militairen luiden: Mindert Epema en Henk Nijland.

De 24-jarige Mindert Epema uit het Friese Bozum was verloofd met Lien Bleeker. Hij had haar leren kennen bij de Nederlandse vereniging tot afschaffing van alcoholhoudende dranken. Op 10 mei 1940 zouden zij in het huwelijk treden, maar omdat Epema vanwege de toenemende oorlogsdreiging als korporaal der genietroepen werd opgeroepen, werd het feest uitgesteld.

Op de dag waarop hij eigenlijk had moeten trouwen liep korporaal Epema samen met zijn luitenant Henk Nijland in Obbicht naar de oostzijde van de brug over het Julianakanaal. Zij werden in de rug gedekt door soldaat Huub Baggen uit Geleen. Epema en Baggen waren als genisten toegevoegd aan de brugbewaking en moesten in geval van nood de brug opblazen. Een uiterst riskante opdracht, omdat er door bezuinigingen geen ontstekingsmechanisme was dat op afstand bediend kon worden. De springlading moest middels een primitieve lont midden op de brug met een lucifer ontstoken worden.

Aan de oostelijke kant van de brug naderde een groep militairen in Nederlandse uniformen. Toen luitenant Nijland ze aansprak, vielen er plotseling schoten. De luitenant werd dodelijk getroffen. Onmiddellijk dook korporaal Epema naar de lont voor de springlading, maar hij had geen schijn van kans en werd neergeschoten. Soldaat Baggen, die enkele tientallen meters achter de luitenant en de korporaal de burg opgelopen was, zag nog kans met zijn niet-automatische karabijn één schot te lossen. Vervolgens sprong hij van de brug af op het daaronder gelegen fietspad, want inmiddels hadden ook de andere Nederlandse soldaten het vuur geopend.

De Duitsers op de brug werden weggemaaid of kropen weg achter de door de Nederlanders aangebrachte versperringen. Huub Baggen werd tweemaal getroffen, maar zou het voorval overleven. Er ontstond een gevecht dat vier uur duurde. Volgens ooggetuigen sneuvelden daarbij minstens 26 Duitse militairen. Daarna viel er een onwerkelijke stilte over het kanaal.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht op initiatief van het Ecrevisse-comité, met steun van het Bornse gemeentebestuur en met financiële bijdragen van Obbichtenaren en anderen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 mei 1992.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de brug over het Julianakanaal, aan de Brugstraat in Obbicht (gemeente Sittard-Geleen).

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Website Oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht