Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Obbicht (gemeente Sittard-Geleen) is een gedenksteen, geplaatst op een aantal spoorstaven. Aan weerszijden van de steen staat een met beton opgevulde putring opgesteld. Het geheel is geplaatst op maaskeien.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'HIER SNEUVELDEN OP
10 MEI 1940

HENK NIJLAND
WINTERSWIJK GLDL
EN
MINDERT EPEMA
BOZUM FRL

IN DE STRIJD VOOR
RECHT EN VRIJHEID

EC 1992'.

Symboliek
Het monument symboliseert de strijd voor recht en vrijheid. De spoorstaven verbeelden de brug over het Julianakanaal.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Obbicht (gemeente Sittard-Geleen) is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen die hier op 10 mei 1940 sneuvelden in de strijd tegen de bezetter.

De namen van de twee gesneuvelde militairen luiden: Mindert Epema en Henk Nijland.

De 24-jarige Mindert Epema uit het Friese Bozum was verloofd met Lien Bleeker. Hij had haar leren kennen bij de Nederlandse vereniging tot afschaffing van alcoholhoudende dranken. Op 10 mei 1940 zouden zij in het huwelijk treden, maar omdat Epema vanwege de toenemende oorlogsdreiging als korporaal der genietroepen werd opgeroepen, werd het feest uitgesteld.

Op de dag waarop hij eigenlijk had moeten trouwen liep korporaal Epema samen met zijn luitenant Henk Nijland in Obbicht naar de oostzijde van de brug over het Julianakanaal. Zij werden in de rug gedekt door soldaat Huub Baggen uit Geleen. Epema en Baggen waren als genisten toegevoegd aan de brugbewaking en moesten in geval van nood de brug opblazen. Een uiterst riskante opdracht, omdat er door bezuinigingen geen ontstekingsmechanisme was dat op afstand bediend kon worden. De springlading moest middels een primitieve lont midden op de brug met een lucifer ontstoken worden.

Aan de oostelijke kant van de brug naderde een groep militairen in Nederlandse uniformen. Toen luitenant Nijland ze aansprak, vielen er plotseling schoten. De luitenant werd dodelijk getroffen. Onmiddellijk dook korporaal Epema naar de lont voor de springlading, maar hij had geen schijn van kans en werd neergeschoten. Soldaat Baggen, die enkele tientallen meters achter de luitenant en de korporaal de burg opgelopen was, zag nog kans met zijn niet-automatische karabijn één schot te lossen. Vervolgens sprong hij van de brug af op het daaronder gelegen fietspad, want inmiddels hadden ook de andere Nederlandse soldaten het vuur geopend.

De Duitsers op de brug werden weggemaaid of kropen weg achter de door de Nederlanders aangebrachte versperringen. Huub Baggen werd tweemaal getroffen, maar zou het voorval overleven. Er ontstond een gevecht dat vier uur duurde. Volgens ooggetuigen sneuvelden daarbij minstens 26 Duitse militairen. Daarna viel er een onwerkelijke stilte over het kanaal.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht op initiatief van het Ecrevisse-comité, met steun van het Bornse gemeentebestuur en met financiële bijdragen van Obbichtenaren en anderen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 mei 1992.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de brug over het Julianakanaal, aan de Brugstraat in Obbicht (gemeente Sittard-Geleen).

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Website Oorlogsmusea.nl.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents