Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Stichting Dorpsraad Erp.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door RKBS Maria.

Erp, 'Monument voor Britse Vliegers' (foto: H.A.C. Broekman CC BY 3.0)
Erp, 'Monument voor Britse Vliegers' (foto: Jan van de Wijdeven)
Erp, 'Monument voor Britse Vliegers' (foto: H.A.C. Broekman CC BY 3.0)
Erp, 'Monument voor Britse Vliegers' (foto: Jan van de Wijdeven)
Erp, 'Monument voor Britse Vliegers' (foto: Jan van de Wijdeven)
Erp, 'Monument voor Britse Vliegers' (foto: H.A.C. Broekman CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Britse bemanningsleden' in Erp (gemeente Veghel) bestaat uit een propeller en acht identieke grafzerken van witte natuursteen. Bij de propeller is een metalen plaat aangebracht met tekst.

De tekst bij de propeller luidt:
'TENONDER GEGAAN IN DE STRIJD VOOR ONZE BEVRIJDING

PROPELLER VAN DE C-47A SKYTRAIN, NR. 43-15111. GENAAMD "SONYA". CODE V4-0 VAN 304 TROUP CARRIER SQUADRON (TCS) VAN DE 9E AMERIKAANSE LUCHTMACHT. OP ZONDAGMIDDAG 17-9-1944 NEERGESTORT OP DE OEVER VAN DE AA. ONDER VOGELZANG TE ERP. HET TOESTEL OPGESTEGEN VAN DE BASIS CHILBOLTON IN ENGELAND. HAD IN HET KADER VAN DE OPERATIE "MARKET GARDEN" LUCHTLANDINGSTROEPEN NEERGELATEN TE VERGHEL.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor bemanningsleden' in Erp (gemeente Veghel) is opgericht ter nagedachtenis aan de acht bemanningsleden van een Brits vliegtuig dat in september1944 in Erp is neergestort.

Market Garden
Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Locatie
Het monument bevindt zich op het kerkhof te Erp (gemeente Veghel).

Bron
De heer Jan van de Wijdeven.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht