Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Pieter Starreveld (1911-1989) Rijnlandse Kunstgieterij J.E. Stoxen, Steenhouwerij L.M. van Tetterode
Onthulling: 4 mei 1957
Adopteer dit monument.

Leiden, monument bij molen 'De Valk' (foto: Guntram Schrobler)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij molen 'De Valk' in Leiden is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk met tegelplint.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij molen 'De Valk' herinnert de inwoners van Leiden aan de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting
Nadat G. Brinkgreve te Amsterdam een ontwerp voor een definitief monument ter vervanging van het houten kruis aan de Steenstraat had ingediend, bestaande uit een kruis op een sokkel, werd de uiteindelijke ontwerper Pieter Starreveld, beeldhouwer te Amersfoort. Het had veel voeten in de aarde voordat dit gedenkteken gerealiseerd kon worden. Uiteindelijk werd op 31 januari 1956 een commissie ter oprichting van een oorlogsmonument in het leven geroepen, die het ontwerp eerst door Mari Andriessen wilde laten maken, maar deze had daarvoor geen tijd. Het ontwerp-Starreveld werd alsnog gerealiseerd. De totale kosten van het gedenkteken bedroegen circa hfl. 50.000,00.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1957 door burgemeester Van Kinschot.

Bronnen

  • Gemeente Leiden;
  • Jaarboek van de Dirk van Eck-stichting, 1 mei 2004.
Voor meer informatie
Sieraden in de stad. Beelden en Fonteinen in Leiden van Marijke Uittenbroek (Leiden, 1999) p. 47-53.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht