Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Hoevelaken, monument voor Frans Tromp (foto: J. de Visser)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Frans Tromp in Hoevelaken (gemeente Nijkerk) is een plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
FRANS TROMP
IN LEVEN ONDERWIJZER AAN DEZE SCHOOL
DIE GEDURENDE DE DUITSCHE BEZETTING
IN ONDERGRONDSCHEN STRIJD ZIJN LEVEN GAF
VOOR ONZE VRIJHEID.
GEFUSILLEERD 24-9-'42.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Frans Tromp in Hoevelaken (gemeente Nijkerk) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Frans Tromp, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is gefusilleerd.

Frans Tromp was leraar aan de christelijke basisschool Schimmelpenninck van der Oye. In de eerste oorlogsjaren was hij actief in het Veluwse verzet, onder de schuilnaam 'De Ruiter'. Hij hield zich vooral bezig met hulp bieden aan onderduikers en het verspreiden van illegaal drukwerk.

Onthulling
Het monument is vermoedelijk onthuld in 1946. Waarschijnlijk is het gedenkteken een ontwerp van de Oranjevereniging Hoevelaken.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de binnenmuur van de Christelijke basisschool 'Schimmelpenninck van der Oye', gevestigd aan de Oosterdorpsstraat te Hoevelaken.

Bron
Gemeente Nijkerk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht