Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Theo van Brunschot (12-10-1987)
Onthulling: 1994
Adopteer dit monument.

Berlicum, oorlogsmonument (Foto: M. Schuurmans)
Berlicum, oorlogsmonument (Foto: M. Schuurmans)
Berlicum, oorlogsmonument (Foto: M. Schuurmans)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) is een stenen gedenkzuil.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'1940 - 1946
WIJ GEDENKEN.'

Verdeeld over vier zijden van de zuil zijn de namen van 44 oorlogsslachtoffers uit Berlicum en Middelrode aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Akker Antonius 15-01-1908 11-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) is opgericht ter nagedachtenis aan 44 inwoners van Berlicum en Middelrode die in de periode 1940-1946 door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van 31 van de 44 slachtoffers luiden:

H. van den Akker-Pennings, H. van den Berg, C. van den Boom-Van Doorn, M. van den Broek, J. Brok, M. Dobbelsteen, A. van der Doelen, L. van Doorn, P. van Erp, A.M. Hamburger, J. Hamburger, J. Hamburger, M. Hamburger, P. Hamburger, E. Hamburger-Kalker, R. van Helvoort, J. van Helvoort-Van den Boogaard, J. van Heijnsbergen, R. van Heijnsbergen, A. van Heijnsbergen-Van Helvoort, G. van Heijnsbergen-Vissers, T. van Houtum, H. Hubers, J.M. van Kaathoven-Swinkels, W. van Osch, C. Rovers, F. van Schaijk, J. Schuurmans, A. van Uden, F. de Wert en J. Witters.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Processiepark, gelegen aan de Sassenheimseweg te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel).

Bronnen

  • De website van Heemkundekring 'De Plaets': www.deplaets.nl
  • Monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.