Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Berlicum, monument aan de Hoogstraat (Foto: M. Schuurmans)
Berlicum, monument aan de Hoogstraat (Foto: M. Schuurmans)
Berlicum, monument aan de Hoogstraat (Foto: M. Schuurmans)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Hoogstraat te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) is een ingemetselde gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'29 SEPTEMBER 1944 10 OKTOBER
TER HERINNERING AAN HET VEILIG VERBLIJF
IN HAAR KELDER EN HET GULLE ONTHAAL
GEBODEN AAN 156 BUURTBEWONERS EN
VLUCHTELINGEN UIT SCHIJNDEL GEDURENDE
DE 12 BANGE DAGEN VOOR DE BEVRIJDING
VAN BERLICUM WERD DEZE GEDENKSTEEN
HIER GEPLAATST ALS EEN BLIJVENDE
HULDE AAN DE
FAMILIE J.M.C. GODSCHALX.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Hoogstraat te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) is een geschenk van 156 buurtbewoners en vluchtelingen uit Schijndel aan de familie Godschalx.

Gedurende 29 september en 10 oktober 1944 (twaalf dagen voor de bevrijding) vonden zij in de kelders van de familie Godschalx een veilig onderkomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument is ingemetseld in de muur aan de achterzijde van het pand Hoogstraat 51 te Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel). Het gaat hier om een privéterrein. De bewoners van het pand stellen het op prijs dat er eerst contact wordt opgenomen voordat men de gedenksteen bezoekt. Het terrein zomaar betreden is niet toegestaan.

Bronnen

  • De website van Heemkundekring 'De Plaets': www.deplaets.nl
  • Een monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539;
  • M. Schuurmans.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.