Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1985
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Lieshout (gemeente Laarbeek) is een plaquette.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Lieshout (gemeente Laarbeek) herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting Oranje Comité Lieshout. Het benodigde geld is bijeengebracht door leerlingen van de basisscholen te Lieshout.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1985.

Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de gevel van het voormalige gemeentehuis van Lieshout (gemeente Laarbeek), gevestigd aan de Heuvel.

Bron
Gemeente Laarbeek.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Irma van der Meijs | 28 april 2020

Ter herinnering aan mijn onlangs door het coronavirus overleden vader. Hij heeft als kind de oorlog in Lieshout meegemaakt.