Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de Sint-Jozefkapel te Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas) is uitgevoerd in hardsteen. De gedenkplaat is 45 centimeter hoog en 35 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN
ALFONS
BERGER
GEB: VENLO 1-5-1925
OMGEKOMEN IN HET
CONCENTATIEKAMP NEUENGAMME
IN DUITSLAND 20-1-1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de Sint-Jozefkapel te Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Alfons Berger.

Oprichting
De heer Berger, vader van het slachtoffer en tevens toenmalig burgemeester van Venlo, liet de plaquette na de Tweede Wereldoorlog in de kapel aanbrengen. Tevens liet hij voor elk van zijn zes kinderen een boom rond het kapelletje planten. Vijf bomen hebben zich geworteld en bevinden zich nog altijd naast de kapel, de zesde heeft het niet gered.

Onderhoud
De erven Bergen dragen zorg voor het onderhoud van de gedenkplaat.

Locatie
Het monument bevindt zich onder het altaar in de Sint-Jozefkapel in buurtschap 'De Stokt' te Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht