Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Dwingeloo (gemeente Westerveld) is een zwerfkei waarvoor een natuurstenen gedenkplaat is aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEVALLEN DOOR HET SCHRIKBEWIND VAN 1940-45
DE
ILLEGALE STRIJDERS
A. FEENSTRA
CHR. KUIPER
J. DOLFING
J. KOOPMAN
M. GEERTSEMA
J. KIERS
W. BRUGGINK
EN DE JOODSCHE
DORPSGENOOTEN
DE FAMILIES
A. VAN OOSTEN
H.L. VOS
J. COHEN
EN DE WED. M. WEST.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Dwingelo (gemeente Westerveld) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven plaatselijke verzetsmannen die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen. Met het gedenkteken worden tevens negen joodse medeburgers herdacht die door de bezetter zijn omgebracht.

De namen van de zeven omgekomen verzetsmannen luiden:

W. Bruggink, J. Dolfing, A. Feenstra, M. Geertsema, J. Kiers, J. Koopman en Chr. Kuiper.

De namen van de negen joodse slachtoffers luiden:

Josef A. Cohen, Louis S. Cohen, Marie Cohen-Duitscher, Aron van Oosten, Johanna R. van Oosten, Henriëtte van Oosten-Trompetter, Hartog L. Vos, Mina P. Vos-Vomberg en Jetje West-Zaligman.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het voormalige gemeentehuis, gelegen aan de Brink te Dwingeloo (gemeente Westerveld).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|/945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht