Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Albert van Eer (LNV)
Onthulling: 5 mei 1998
Adopteer dit monument.

Groesbeek, Gedenkpark Canada-Nederland (Foto: Teun van Grinsven)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Gedenkpark Canada-Nederland te Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is een levend monument. De inrichting van het park is bescheiden en sluit sterk aan op de bijzondere omgeving. Met een afgesloten haag van veldesdoorn, meidoorn, kardinaalsmuts en hondsroos ontstaat een gevarieerde buitengrens. Een haag is een traditioneel middel ter afscheiding van kavels in boerenland. Binnen deze grens ontstaan twee verschillende sferen: een beschut en een open deel. Het is een kopie van het omliggende landschap: gesloten bos op de hellingen en een open veld daaromheen. De groep esdoorns vormt het beschutte deel boven aan de helling. Onder aan de helling ligt het open gedeelte: een bloemrijke weide. In het park bevindt zich een obelisk van graniet met daarop een tekst.

Symboliek
Het contrast tussen het vredige landschap en het oorlogsgeweld dat in deze regio heeft plaatsgevonden, stemt tot nadenken. Het zicht op het verleden blijft behouden, maar bovenal overheerst in het panorama de sfeer van vrijheid en vertrouwen in de toekomst. Vanuit het park kijkt men over het omliggende landschap met in de verte de Canadese Erebegraafplaats. Direct naast het park ligt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Begraafplaats, museum en park vormen een eenheid in het landschap, een snijpunt van verleden, heden en toekomst. Het esdoornblad ('Maple Leaf') is het nationale symbool van Canada.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Gamelin Maxime Joseph 01-01-1970 12-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Gedenkpark Canada-Nederland te Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan de Canadezen die streden voor de bevrijding van Nederland tijdens de jaren 1940-1945.

Dit levende monument dient tot stille overpeinzing, gebed en dankbetuiging en moet ieder van ons eraan herinneren dat de stem van de vrijheid nooit meer tot zwijgen mag worden gebracht.

Oprichting
Door de jaren heen is een bijzondere band ontstaan tussen de Canadese oud-strijders, hun familie en veel Nederlanders. In het 50ste herdenkingsjaar van het einde van de Tweede Wereldoorlog (1995) kregen enkele veteranen van de Canadian Army Course het idee de Nederlandse samenleving iets bijzonders aan te bieden als aandenken aan de Canadezen die meehielpen het land te bevrijden, maar vooral als dank voor de altijd warme ontvangst in de jaren daarna. Men wilde een ‘levend monument’, liefst in de vorm van een groot bos met Canadese esdoorns. Dit idee is opgepakt door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, met steun van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en uiteindelijk gerealiseerd door de inspanningen van enkele jonge medewerkers van dit ministerie en de Canadese oud-strijders.

Onthulling
Het park is officieel opengesteld op 5 mei 1998. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, minister van Buitenlandse Zaken, de heer J. van Aartsen, en enkele veteranen hebben de laatste boom gepland. De heer Calvin R. Cupp van de Canadian Army Course heeft tijdens de plechtigheid een toespraak gehouden.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.