Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Dhr. K. Vos
Onthulling: 3 mei 1995
Adopteer dit monument.

Genemuiden, 'Oorlogsmonument Kamperzeedijk' (foto: C.N.S. 'De Driester')
Genemuiden, 'Oorlogsmonument Kamperzeedijk' (foto: C.N.S. 'De Driester')
Genemuiden, 'Oorlogsmonument Kamperzeedijk' (foto: C.N.S. 'De Driester')
Genemuiden, 'Oorlogsmonument Kamperzeedijk' (foto: C.N.S. 'De Driester')

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Oorlogsmonument Kamperzeedijk' te Genemuiden (gemeente Zwartewaterland) is een gedenksteen, vervaardigd uit wit marmer en zwarte en grijze natuursteen uit Duitsland. Het middelste deel bestaat uit een ring, waaruit een strook wit marmer loopt. Het centrum wordt geflankeerd door twee zuilen met tekst. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 1 meter diep.

Teksten
De bijbeltekst op het linkerdeel luidt:

'HOE VIELEN ONZE HELDEN IN HET MIDDEN VAN DE STRIJD.'
2 Sam 1:25'.

De tekst op het rechterdeel luidt:
'1940 - 1945
LAMMERT BRINK
WILLEM BELDMAN
GERRIT ALBERT VAN HEERDE
HENDRIK HERTZENBERG
JOHANNES VAN OENE
ERNEST PERCY HENRY PEEK
JAMES HENRY WILLIAMS
KLAAS HUISMAN'.

Symboliek
Het monument is een verwijzing naar de melkstaking van 1943. Het middelste deel verbeeldt een melkbus waar melk uit stroomt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Oorlogsmonument Kamperzeedijk' te Genemuiden (gemeente Zwartewaterland) is opgericht ter nagedachtenis aan de zes medeburgers die tijdens de melkstaking van 1943 te Kamperzeedijk en Mandjeswaard zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Willem Beldman, Lammert Brink, Gerrit van Heerde, Hendrik Hertzenberg, Klaas Huisman en Johannes van Oene.

Tevens worden met het gedenkteken twee R.A.F.-militairen herdacht die sneuvelden toen hun bommenwerper is neergestort.

De namen van deze slachtoffers luiden:

Ernest Percy Henry Peek en James Henry Williams.

Op 29 april 1943 vaardigde de bezetter het bevel uit dat de voormalige Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap zouden worden weggevoerd. Als reactie hierop braken overal in het land stakingen uit. Op het platteland kregen de acties de vorm van een melkstaking. De boeren leverden geen melk meer aan de fabriek of bussen werden van de melkwagen gegooid. Vanuit verzetskringen werd er echter spoedig op aangedrongen de melkstaking te beëindigen, want 'Höherer SS- und Polizeiführer' Hanns Albin Rauter had het politiestandrecht afgekondigd voor vier provincies. Militaire rechtbanken konden na een summier onderzoek doodvonnissen vellen, die vaak onmiddellijk werden voltrokken. Dit standrecht was voor de bezetter een effectief middel om de bevolking te intimideren. Ook werd er een avondklok ingesteld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1995 door mevrouw A. Steyn-van Oene. Het gedenkteken is opgericht ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Bron
Basisschool C.N.S. 'De Driester'.

Voor meer informatie
Meer informatie over het monument is te vinden in de brochure Alles is vergeefs als wij vergeten. De folder is uitgegeven ter gelegenheid van de onthulling van het gedenkteken door de Oranjevereniging en de Dorpsraad. Deze brochure is tevens in het Engels verkrijgbaar.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht