Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Terherne (Terhorne) (gemeente De Friese Meren) is een donkergranieten (Nero Imperial) gedenksteen in de vorm van een opengeslagen boek. De gedenksteen is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘DIZZE ALDE
TERHERNSTER SLUS
WAARD OP 11 NOVIMBER
1944 BOMBARDEARRE.
DER KAMEN TRIJE
LEDEN FAN DE NEST
DE SLUS WENJENDE
SLUSWACHTERSFEMYLJES
BY OM.
HAR NAMMEN STEANE
HJIRNJONKEN.

TIETJE
HOEKSTRA-BERGSMA
55 JIER ALD

ANSKJE
HOEKSTRA-REIDINGA
38 JIER ALD

EN HAR DOCHTERKE
JANTJE HOEKSTRA
1 JIER ALD.’

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Terherne (gemeente De Friese Meren) is opgericht ter nagedachtenis aan drie medeburgers die tijdens een bombardement op de toenmalige Terhernese sluis op 11 november 1944 zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Jantje Hoekstra, Tietje Hoekstra-Bergsma en Anskje Hoekstra-Reidinga.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 november 1984.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Oude Terhornster-Sluis in Terherne (gemeente De Friese Meren).

Bron
Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie

Tekens aan de weg – Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

J. Hoekstra | 21 apr 2024

Dit jaar (11 november 2024) is het 80 jaar geleden dat het bombardement op de sluis in Terherne heeft plaatsgevonden. Ik heb het persoonlijk meegemaakt, ik was toen zeven jaar.

Die ochtend ging ik samen met mijn vader en broertje melk halen bij Pake.
Toen wij halverwege op de terugweg waren, zagen we vliegtuigen aankomen. Ze vlogen zo laag dat ik de piloot in de cockpit kon zien zitten. We zochten dekking achter de polderdijk en even later vielen de eerste bommen.

Ik weet nog dat ik naar de bovenkant van de dijk ben gekropen toen de eerste bommen waren gevallen om te kijken wat er gebeurde, ik zag toen dat de huizen bij de sluis er niet meer stonden.

Mijn vader ging naar de sluis om te kijken hoe het met mijn moeder en zusje was.
Maar voordat hij bij de sluis was, kwamen de vliegtuigen terug en vielen er opnieuw bommen. Nadat het tweede bombardement voorbij was, gingen hij samen met Jentje Jorwerda die toevallig in de buurt was op zoek naar mijn moeder en zusje, ze gingen met blote handen puinruimen. Ze vonden mijn moeder en zusje in de kelder, die was ingestort en volgelopen met blubber veroorzaakt door een bominslag achter ons huis. Mijn moeder lag voorovergebogen met mijn zusje (zij was net 1 jaar geworden) op haar schoot, alsof zij haar met haar lichaam heeft willen beschermen. Beiden waren reeds overleden.

Zij waren niet de enigen die zijn omgekomen. Ook aan de overkant van de sluis waren twee doden te betreuren: de vrouw van Wiemer Hoekstra en een Duitse soldaat.

Achter het oorlogsmonument zijn op 11 november 2019, op hetzelfde tijdstip dat 75 jaar geleden de bommen vielen, in het bijzijn van nabestaanden van de beide families Hoekstra, vier bomen geplant ter nagedachtenis van de vier slachtoffers.

Jaap Hoekstra

Philip & Titia van der Woude | 09 apr 2018

Philip weet, dat Hoekstra met zijn zoontje vlak bij huis de aanval heeft waargenomen met dekking zoekend achter de polderdijk. De aanval betrof hoofdzakelijk de noordersluis

en het sluiswachterhuis op deze noordelijke sluiskom. De dames Hoekstra zijn met baby in de kelder gevlucht en zijn door de enorme luchtdruk der explosies omgekomen


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents