Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. H.G.J. Schelling (ontwerp), dhr. Winkelman (uitvoering)
Onthulling: 29 oktober 1947
Adopteer dit monument.

Alkmaar, plaquette in het NS-station (foto: Michiel ten Broek)
Alkmaar, plaquette in het NS-station (foto: Michiel ten Broek)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Alkmaar is uitgevoerd in koper. Onder de gedenkplaat is een plantenbak aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945

A.J.C. HOEP
J. KUSTERS
H. PORTE'.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Wijziging
In de nacht van 14 op 15 september 2011 werd de herdenkingsplaquette in het NS station gestolen. Verwacht wordt dat het de dief om het koper te doen was. Het is onduidelijk of de plaquette zal worden vervangen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Alkmaar is aangebracht ter nagedachtenis aan drie personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Alle drie de slachtoffers zijn om het leven gekomen door beschieting.

De namen van de drie slachtoffers luiden: A.J.C. Hoep, J. Kusters en H. Porte.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 oktober 1947.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de stationshal van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan de Stationsweg te Alkmaar.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Tijdschrift Mars et Historia van sept/okt 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Utrechts Archief, archief nr, 958 (NS Personeelszaken), inv. nrs. 1142-1149;
  • www.rtvnh.nl;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht