Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 3 mei 1946
Adopteer dit monument.

Venlo, Monument bij de Minderbroederskerk (foto: Prudent Staal)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Minderbroederskerk te Venlo is een traditioneel kruis van twee balken. Het kruis is vervaardigd uit azobéhout. Het gedenkteken is 90 centimeter hoog.

Restauratie
Het oorspronkelijke houten kruis was verrot en werd in 1980 vervangen door dit kruis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Minderbroederskerk herinnert de inwoners van Venlo aan de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is ingezegend op 3 mei 1946. Het nieuwe kruis is ingezegend op 4 mei 1980 door J.M. Kluytmans, pastoor-deken van de Sint-Martinusparochie.

De Stichting tot behoud en beheer van wegkruisen en veldkapellen Venlo draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Locatie
Het monument is geplaatst achter de Jongerenkerk, aan de koorzijde van de Minderbroederskerk, gelegen aan de Lohofstraat te Venlo.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht