Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 30 december 1951
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het voormalige gemeentehuis van Bocholtz (gemeente Simpelveld) is een gepolijste blauwzwarte natuurstenen plaquette met gefrijnde rand. De gedenkplaat is 80 centimeter hoog en 67 centimeter breed. In de rand van de plaquette zijn de namen van elf oorlogsslachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het voormalige gemeentehuis van Bocholtz (gemeente Simpelveld) is opgericht ter nagedachtenis aan elf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, te weten: één verzetsman, één militair, vijf slachtoffers van granaatontploffingen, drie slachtoffers van de oorlog en één persoon die in een concentratiekamp om het leven is gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 december 1951.

Locatie
De gedenkplaat hangt in het voormalige gemeentehuis aan de Wilhelminastraat te Bocholtz (gemeente Simpelveld).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht