Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats te Rumpen (gemeente Brunssum) is een gemetselde zuil, bekroond met een kruis. Op de zuil zijn reliëfs van keramiek en gedenkplaten van hardsteen aangebracht. De zuil is circa 2 meter 50 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

'BIJ DE OORLOGSRAMP
VAN DE NAAISCHOOL
21 JULI 1944
LIETEN HET LEVEN
NELLY STOLK
16 JAAR OUD
ANNIE V.D. BRAND
15 JAAR OUD
GERDA JANSEN
15 JAAR OUD
BEGRAVEN TE RUMPEN
CHRISTIEN COX
18 JAAR OUD
MIENTJE TILMANS
16 JAAR OUD
BEGRAVEN TE BRUNSSUM
LIENTJE TIMMERS
16 JAAR OUD
BEGRAVEN TE SCHINVELD
BERTIEN VLIEGEN
16 JAAR OUD
BEGRAVEN TE HOENSBROEK
ZIJ RUSTEN
IN VREDE'.

De tekst op de linkerzijde van de zuil luidt:

'ENGELEN
MOGEN
U HET
PARADIJS
BINNEN
LEIDEN'.

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning. Op het linkerreliëf staat een witte duif met palmtak afgebeeld als symbool van vrede. Sinds Noach een duif losliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoeld.

De geschiedenis

Het monument op de R.K. begraafplaats herinnert de inwoners van Rumpen (gemeente Brunssum) aan het bombardement van 21 juli 1944, waarbij zeven meisjes van de naaischool zijn omgekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden: Annie v.d. Brand, Christien Cox, Gerda Jansen, Nelly Stolk, Mientje Tilmans, Lientje Timmers en Bertien Vliegen.

Het oorlogsgeweld leek aan Brunssum min of meer voorbij te zullen gaan, totdat op 21 juli 1944 een geallieerde bommenwerper om vier minuten over elf een serie fosforbommen op de gemeente neerwierp. De projectielen sloegen in de Beekstraat in. Een deel van het kloostercomplex van de 'Dochters der Liefde van de H. Vincentius à Paulo' vatte vlam. Vooral het houten bijgebouwtje waarin zuster Theodora naailes gaf aan een twintigtal meisjes was zwaar getroffen. Zij waren net bezig met de repetitie van een toneelstukje dat enkele dagen later zou worden opgevoerd bij het zilveren priesterjubileum van pater Ebisch, de godsdienstleraar. Op het moment dat de bom insloeg, was zuster Theodora net even in de keuken waar een taart zou worden gebakken voor het jubilaris.

Door de brandende fosfor stond de boel in een mum van tijd in lichterlaaie. Doordat door de bominslag de uitgang versperd was geraakt, moesten de meisjes door de vensters naar buiten. Op het grasveld bij het klooster schoten vele zusters toe voor eerste hulp. Dokter Mey, die tegenover het klooster woonde, belde meteen de verbandkamer van de nabijliggende steenkolenmijn. De mijnarts leidde de eerste hulp aan de meisjes, van wie er enkelen zeer ernstig aan toe waren. Kort daarna arriveerde de bedrijfsbrandweer van de mijn en een verbandmeester met een complete ploeg EHBO'ers. Voor twee van de meisjes kwam elke hulp te laat. Zij stierven in het ziekenhuis. In de daarop volgende dagen overleden nog vijf meisjes aan hun verwondingen. Gemeten aan het aantal slachtoffers was de brand in het kloostercomplex het ergste wat Brunssum in de Tweede Wereldoorlog is overkomen.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de R.K. begraafplaats, gelegen naast de Vincentius à Paulokerk, gevestigd aan de Prins Hendriklaan te Rumpen (gemeente Brunssum).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents