Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Willem Johannes Valk (beeldhouwer), A. Goodijk (architect)
Onthulling: 5 augustus 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Trijegeaster Honk.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de N.H. begraafplaats te Ouwsterhaule (gemeente De Fryske Marren) is een gedenksteen in de vorm van een lauwerkrans en een brandende fakkel met lint. In het midden is een gedenkplaatje aangebracht. Het gedenkteken is bevestigd op een hekwerk.

Teksten
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'TA OANTINKEN OAN
JETZE VELDSTRA
* 10.VII.1886 TO HASKERHOARNE
† 17.I.1945 TO NEUENGAMME
FALLEN YN 'E STRIID TSJIN
DÚTSKE OERHEARSKING.'

De tekst op het lint luid:

'ROM. 8 VERS 18'.

De inhoud van deze bijbeltekst is als volgt:

'Want ik ben er zeker van, dat het lijden van de tegenwoordige tijd, niet opweegt tegen de heerlijkheid, die over ons geopenbaard zal worden'.

Symboliek
De brandende fakkel verbeeldt het verzetsvuur. De lauwerkrans is een teken van rouw.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de N.H. begraafplaats te Ouwsterhaule (gemeente De Fryske Marren) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 17 januari 1945 in het concentratiekamp Neuengamme is omgekomen.

De naam van het slachtoffer luidt:

Jetze Veldstra.

Op 6 september 1943 werd na arrestaties in een Groninger zendgroep een inval gedaan op de boerderij van Jetze Veldstra, onder Oldeouwer bij het Tjeukemeer. Toen op het erf een zender van de Friese verzetsgroep werd gevonden, werd Veldstra gearresteerd. In Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer is de doorlopende weg naar Jetze Veldstra vernoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 augustus 1950.

Locatie
Het monument is bevestigd op het hek van de begraafplaats bij de N.H. kerk te Ouwsterhaule ((gemeente De Fryske Marren).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht