Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jac Maris (1900-1996)
Onthulling: 1941
Adopteer dit monument.

Tilburg, monument aan de Boomstraat (foto: Gemeente Tilburg)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Boomstraat te Tilburg is een terracotta gevelsteen met in reliëf Maria met kind. Onder het reliëf is een lint aangebracht.

Tekst
De tekst op het lint luidt:

'AVE MARIA'.

Symboliek
'Met de plaatsing van dit beeld stelden de buurtbewoners zicht onder bescherming van Maria. Die functie van beschermvrouw is door de kunstenaar tot uitdrukking gebracht in een voorstelling waarin Maria een slang vertrapt. De slang geldt binnen de christelijke kunst als een symbool van het kwaad. In combinatie met Maria vormt de slang bovendien een verwijzing naar de verleiding van Eva en de daaropvolgende zondeval. Het is vervolgens Maria, die als een 'nieuwe Eva' Christus ter wereld brengt, die de mensheid van de erfzonde zal verlossen.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Boomstraat te Tilburg werd geplaatst in opdracht van de buurtbewoners, om bescherming te krijgen tegen de gevaren van de oorlog.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het buurtcomité Boomstraat.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1941.

Locatie
Het monument is geplaatst op de gevel van wat voorheen het Patronaatsgebouw was van de voormalige parochie van het H. Hart (Noordhoek) aan de Boomstraat te Tilburg.

Bron
www.kunstbuitenbinnentilburg.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.