Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Joods monument’ in Wierden is een gedenksteen van natuursteen. Op de steen is een davidster aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘ZIJ DIE GELIEFD EN BEMIND WAREN TIJDENS HUN LEVEN
ZIJN OOK IN DE DOOD NIET GESCHEIDEN.

TER NAGEDACHTENIS
AAN DE JOODSE INWONERS VAN WIERDEN
DIE DOOR DE BEZETTERS IN DE JAREN 1940-1945
WERDEN OMGEBRACHT.

SIMON BERTUS DE HAAS
HELENA DE HAAS-DE BRUIN
LION DE HAAS
CAROLINA DE HAAS-POLAK
JOSEPH LEESER
JOHANNA LEESER-KEIZER
ADOLF MINDERS
MOZES PAGRACH
REINTJE PAGRACH-HARTOG’.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Wijziging
Wegens vernieuwing van de stationsomgeving in 2015 is het monument verplaatst van de Spoorstraat naar het Stationsplein in Wierden.

De geschiedenis

Het ‘Joods monument’ in Wierden is opgericht ter nagedachtenis aan negen joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht.

De namen van de negen joodse slachtoffers luiden:

Lion de Haas, Simon Bertus de Haas, Helena de Haas-de Bruin, Carolina de Haas-Polak, Joseph Leeser, Johanna Leeser-Keizer, Adolf Minders, Mozes Pagrach en Reintje Pagrach-Hartog.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de bewoners van de Nijverdalsestraat.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1995. Tijdens de sobere plechtigheid voerden burgemeester Lieuwen en rabbijn Evers van het Interprovinciaal Opperrabbinaat het woord. De heer Pagrach, die in een schuilplaats aan de Oude Tolweg de oorlog overleefde, legde samen met de rabbijn een krans, evenals de burgemeester. Na de onthulling declameerde Jaques Pagrach het gebed voor de joodse oorlogsslachtoffers.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat vlak naast het herdenkingsmonument aan het Stationsplein, naast het station te Wierden.

Bronnen

  • De Driehoek van 11 mei 1995;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents