Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Ir. M.C.A. Meischke
Onthulling: 1953
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door SBO De Wegwijzer.

Middelharnis, 'Algemeen Oorlogsmonument'

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Algemeen Oorlogsmonument' in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) is een gedenksteen, uitgevoerd in natuursteen en baksteen. In reliëf zijn drie wapenschilden en de jaartallen 1940 en 1945 aangebracht. De gedenksteen is 1 meter 50 hoog, 3 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DE BRANDING BRAK. DE WATERVLOEDEN KEERDEN.
DE VREDESDUIF VOND EIND'LIJK HOLTE VOOR HAAR VOET
EN BRACHT IN VEST EN VELD DE LANG BEGEERDE
OLIJFTAK FRIS OMZOOMD MET NIEUW ORANJEGLOED'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Algemeen Oorlogsmonument' herinnert de inwoners van Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1953.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Louis Bouwmeesterplein, tegenover Hoflaan 43-45 te Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bron
Gemeente Middelharnis.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht