Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Wezep (gemeente Oldebroek) is een zwart marmeren gedenksteen in de vorm van een Grieks kruis. Op de gedenksteen is een koperen plaat bevestigd. Aan weerszijden van de steen is een fakkeldrager geplaatst. De gedenksteen is 1 meter 10 hoog, 80 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE HUN LEVEN GAVEN
VOOR ONS VADERLAND.'

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Wezep (gemeente Oldebroek) is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlanders die in de strijd voor vrede en vrijheid waar ook ter wereld zijn omgekomen.

Oprichting
In Wezep werd na de Tweede Wereldoorlog geen herdenkingsmonument opgericht. Inwoners lieten herhaaldelijk weten wel behoefte te hebben aan een locatie waar de oorlogsslachtoffers herdacht konden worden. Daarom nam het bestuur van de Stichting Oranjecomité Wezep in 1989 het besluit een werkgroep in te stellen om te bekijken of een monument in Wezep verwezenlijkt kon worden. Na een gesprek met de toenmalige burgemeester, de heer A.C.Ph. Hardonk, werd toestemming gegeven voor een financiële actie. Tevens werd de plaats van het monument bepaald. Eind 1989 begon de werkgroep met de voorbereidingen. Er werd een bank- en gironummer geopend, waarop bedrijven en particulieren hun bijdragen konden storten. Deze actie bracht hfl. 1.100,- op. Vervolgens werd bepaald hoe het gedenkteken eruit moest komen te zien en welke tekst op het monument zou worden aangebracht. Gekozen werd voor een algemeen herdenkingsteken.

In het voorjaar van 1990 werd (veelal door vrijwilligers) begonnen met de uitvoering van het monument. De marmeren gedenksteen werd tegen kostprijs (hfl. 1.750,-) door Steenhouwerij Beernink te Hattem vervaardigd en de koperen gedenkplaat door graveerbedrijf Van Dijk uit Hattemerbroek. De heer G. Koopman bracht de betegeling aan en het constructiebedrijf Marmo maakte de fakkeldragers. De graafwerkzaamheden voor de fundering, de bekisting, het betonijzer voor de wapening en het betonstorten werden uitgevoerd door de heer J. Dingemanse. De gemeente draagt zorg voor de beplanting van het plantsoen bij het monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester A.C.Ph. Hardonk van Oldebroek en de heer J. Dingemanse. De Stichting Oranjecomité Wezep droeg het gedenkteken officieel in eigendom over aan de inwoners van Wezep.

Tijdens de onthulling verwoordde burgemeester A.C.Ph. Hardonk van Oldebroek het belang van het gedenkteken als volgt: 'Dit monument moet ons in de gelegenheid stellen jaarlijks te herdenken hoe talloos velen hun leven gaven voor de bevrijding van ons land. Het moet ons herinneren aan het feit dat velen zich hebben verzet tegen de onderdrukking. Ik hoop dat u als bevolking van Wezep dit monument op prijs zult stellen en het van jaar tot jaar, niet alleen op 4 mei, eer zult bewijzen.'

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Oldebroek;
  • De Oranjeschool;
  • Brochure: Monument Wezep van J. Dingemanse en H. van der Zande (april 1997).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents