Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Mari S. Andriessen (1897-1979)
Onthulling: 4 mei 1957
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door BS Mijn Spoor.

Rotterdam, 'Herrijzend Rotterdam' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Herrijzend Rotterdam' in Rotterdam is een in brons uitgevoerde beeldengroep van twee mannen, een vrouw en een kind. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het monument is 3 meter 80 hoog, 3 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
Op het voetstuk zijn dichtregels van Clara Eggink aangebracht:

'HET WERK DES DAAGS VRAAGT OM EEN GAVE MENS.
MEN MOET DE RAMP OM ZIJN HERSTEL VERGETEN.
ZOALS DE ZWERM DER MEEUWEN OP UW HAVENS,
ONAFWENDBAAR KEERT DE LEVENSDRIFT.
TOCH STOELT UW WELVAART TEVENS 'T ONTIJDIG GRAF
VAN DIE NU VAN GEEN OPBOUW WETEN.
GEDENK DEZE ONHERSTELBAARHEID -
DAN ZAL UW NAGESLACHT ZIJN BROOD IN VRIJHEID ETEN'.

Symboliek
De vrouw en het kind staan enigszins naar het stadhuis gericht (het verleden). Het kind symboliseert van de schakel tussen verleden en toekomst. De middelste man is de centrale figuur en kijkt naar de vrouw met de herinnering aan haar leed. Hij heeft zijn linkerarm ter ondersteuning om de schouders van de tweede man gelegd, die een schop bij zich draagt (de wederopbouw).

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Herrijzend Rotterdam' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van Stichting Herrijzend Rotterdam.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1957 door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Wilhelmina.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Saskia Lupini Klute | 4 mei 2020

Mijn grootmoeder mocht samen met enkele andere oorklogsweduwen dit monument onthullen met H.M. Koningin Wilhelmina. Dit ter nagedachtenis aan mijn Grootvader die samen met drie anderen uit het Stadhuis weggehaald is wegens intensief verzetswerk, -na verraad van een collega-, en zonder proces gefusilleerd werd in kamp Amersfoort op 17 juli 1944

Albert | 4 mei 2020

Kind van de wederopbouw. In mijn kleuterjaren woonden mijn oom en tante en hun kinderen nog bij ons in, op de bovenste verdieping. Ik ben in 58 geboren. Dat is mijn herinnering aan de wederopbouw.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Nathan | 4 mei 2020

Etienne Hollaar | 4 mei 2020

Opdat wij hen nooit vergeten, zodat wij het nooit weer laten gebeuren.

Noor | 4 mei 2020

Lukina | 4 mei 2020

Voor iedereen, in het verleden, in het heden en in de toekomst!

Bachir Hammouche | 4 mei 2020

Respect

Marina | 4 mei 2020

Voor alle slachtoffers die zijn omgekomen. Met respect en in herinnering voor hen allen.

Suzanne de Jong-van Malde | 4 mei 2020

Met diep respect en voor altijd in herinnering.

| 4 mei 2020

In herinnering aan opa. Vanaf het dak van het ouderlijk huis op Katendrecht zag je Rotterdam gebombardeerd worden. In de oorlog werd je te werk gesteld in Duitsland. Tijdens de wederopbouw heb je gewerkt aan de Laurenskerk. Wat een doorzettingsvermogen heb je laten zien. Richting jezelf en mensen de mensen om je heen. Je ging letterlijk voor hen door de vuurlinies. Groot respect. 75 jaar vrijheid heb je net niet meer meegemaakt. Vandaag denk ik extra aan je.

Albert Coumans | 4 mei 2020

Voor mijn grootouders en moeder die het bombardement van Rotterdam en de oorlog tot en met de hongerwinter hebben moeten meemaken en mijn vader die vanaf 42 in Duitsland moest werken.

Familie Houtman | 3 mei 2020

Berry Cazemier | 3 mei 2020

voor mijn grootouders die in het bombardement alles kwijtraakten, voor mijn opa die gedeporteerd werd en mijn oma die in de hongerwinter moest zien te overleven met een klein kind. Voor haar Joodse vriendin die gedeporteerd werd en niet meer terugkwam.

Simone Marcus- de Zinger | 2 mei 2020

Voor alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens maar ook daarna.

L.B.M. van Vliet | 30 april 2020

Voor de vrede

Peter en Annemiek Boereboom | 28 april 2020

Vrijheid is een geschenk.

Dick en Dienny Kroos | 28 april 2020

We moeten dankbaar zijn voor onze vrijheid en de mensen gedenken die als oorlogslachtoffer zijn omgekomen.

F. van Leeuwen | 28 april 2020