Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Mari S. Andriessen (1897-1979)
Onthulling: 4 mei 1957
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door BS Mijn Spoor.

Rotterdam, 'Herrijzend Rotterdam' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Herrijzend Rotterdam' in Rotterdam is een in brons uitgevoerde beeldengroep van twee mannen, een vrouw en een kind. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het monument is 3 meter 80 hoog, 3 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
Op het voetstuk zijn dichtregels van Clara Eggink aangebracht:

'HET WERK DES DAAGS VRAAGT OM EEN GAVE MENS.
MEN MOET DE RAMP OM ZIJN HERSTEL VERGETEN.
ZOALS DE ZWERM DER MEEUWEN OP UW HAVENS,
ONAFWENDBAAR KEERT DE LEVENSDRIFT.
TOCH STOELT UW WELVAART TEVENS 'T ONTIJDIG GRAF
VAN DIE NU VAN GEEN OPBOUW WETEN.
GEDENK DEZE ONHERSTELBAARHEID -
DAN ZAL UW NAGESLACHT ZIJN BROOD IN VRIJHEID ETEN'.

Symboliek
De vrouw en het kind staan enigszins naar het stadhuis gericht (het verleden). Het kind symboliseert van de schakel tussen verleden en toekomst. De middelste man is de centrale figuur en kijkt naar de vrouw met de herinnering aan haar leed. Hij heeft zijn linkerarm ter ondersteuning om de schouders van de tweede man gelegd, die een schop bij zich draagt (de wederopbouw).

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Herrijzend Rotterdam' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van Stichting Herrijzend Rotterdam.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1957 door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Wilhelmina.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht