Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Marinier' in Baarn is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur met vaandel en anker. Het beeld is geplaatst op een stenen voetstuk, waarop een bronzen plaquette is bevestigd.

Teksten
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'PRO PATRIA
GERARD VAN HAMEL
27 OCT. 1911 – 19 JULI 1944

LODO VAN HAMEL
6 JUNI 1915 – 16 JUNI 1941'.

De tekst op de plaquette luidt:

'PRO PATRIA
GERARD VAN HAMEL – 27 OCT 1911 † 19 JULI 1944
LODO VAN HAMEL – 6 JUNI 1915 † 16 JUNI 1941'.

Op de achterzijde staan de initialen van beeldhouwster A. Roland-Holst:

'ARH 1947'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken op het Baarnse Stationsplein, maar in 1966 werd het verplaatst naar de huidige locatie.

De geschiedenis

Het monument 'De Marinier' in Baarn is opgericht ter nagedachtenis aan de broers Lodewijk en Gerard van Hamel die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Marine-officier Lodewijk ('Lodo') van Hamel was de eerste Nederlandse geheim agent die in bezet gebied ging opereren. Onder de schuilnaam Willem van Dalen kreeg hij in augustus 1940 twee opdrachten: het oprichten van spionagegroepen en het via een zender doorgeven van militaire berichten. Maar 'Lodo' en zijn metgezellen werden tijdens deze missie gearresteerd. De bezetter vond een koffertje met spionagerapporten. 'Lodo' kreeg de doodstraf en werd op 16 juni 1941 gefusilleerd op een nog onbekende plaats. Ook zijn oudere broer Gerard van Hamel overleefde de oorlog niet. In juli 1944 bezweek hij in het concentratiekamp Natzweiler.

Oprichting
Het monument is vervaardigd in opdracht van de familie van prof. dr. J.A. van Hamel (vader van de twee omgekomen broers).

Onthulling
Het beeld is onthuld in 1947.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.
  • www.baarn.nl.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents